Értéktár a múzeumfaluban – Új állandó kiállítás nyílt a sóstói skanzenben

Állandó kiállítás nyílt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye értékeiből a Sóstói Múzeumfaluban. A skanzenben egy nyertes pályázatnak köszönhetően újították fel a túristvándi csűrt, a tárlat itt kapott helyet.

Rendhagyó módon, sajtónyilvános ülést tartott pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság. Jelenleg már 150 tételt tartalmaz ez a felsorolás, a térség kincseit mutatják be a nagyközönség számára. A munka folyamatos, évek óta bővül az értéktár és továbbra is várják a javaslatokat.

Az értékek népszerűsítése

Ahogy a bizottság elnöke, Baracsi Endre is hangsúlyozta, céljuk, hogy a gyűjtésen túl az egy csokorba szedett értékeket be is mutassák a lakosság számára, a megyében és a megyén túl egyaránt.

Igyekszünk odafigyelni arra, hogy az utánunk következő nemzedéket meg tudjuk szólítani, most egy videópályázat keretében tettük ezt meg, de rengeteg vetélkedőt és olyan programot szervezünk, ahol igyekszünk egy kicsit bevonni a fiatalokat az értékgyűjtő munkába. Nagy örömmel látjuk azt, hogy órákat tudnak eltölteni ebből a gyors, zűrzavaros világból kiszakadva és nagyon hasznos javaslatokat tudnak tenni, van olyan értékünk, amely például diákok által került be a megyei értéktárba, például a tiszaadonyi kecskesajt is” mondta Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság elnöke.

Új állandó kiállítás

A bizottság és a Sóstói Múzeumfalu közös munkájának eredménye, hogy itt, a felújított túristvándi csűrben egy állandó kiállítás is készült Szabolcs-Szatmár-Bereg megye értékeiről. A tárlat egy nyertes hungarikum pályázatnak köszönhetően jöhetett létre.

Nem titkolt szándékunk is volt a pályázattal, hogy a túristvándi csűrünk funkcióváltáson menjen keresztül. Ez a csűr korábban nem volt látogatható, de a vendégek mindig kíváncsiak voltak, hogy mi rejtőzik egy csűrben a kapuk mögött és úgy gondoltuk, hogy érdekes elemeket bemutatva tesszük látványossá ezt az épületet, illetve egy multifunkcionális teret alakítottunk ki. Az értékek installálása mellett lehetőséget biztosítunk majd zenés-táncos produkciókra is, itt főleg a népzenére gondolok. Ezentúl olyan workshopokat, találkozókat tudunk majd akár cégeknek, akár családoknak biztosítani, egy nagyon szép, autentikus környezetben, amivel látványossá tudják tenni a programjaikat” – mesélte a további tervekről Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója.

Közös siker

A kiállítás a megye és a város közös sikere, ezt Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere mondta, aki maga is részt vett a megyeszékhely települési értéktárának kialakításában még sok évvel ezelőtt.

Közös értékeink vannak, ezt nem lehet szétválasztani annak ellenére sem, hogy van települési, megyei és országos értéktár is. Ez közös kulturális kincsünk. Ez a csűr példázza azt, hogy egy közös kincsesládában mutatjuk be a megye, illetve a város értékeit a nagyközönség számára. Mindenkit arra biztatok, hogy jöjjenek el és nézzék meg ezt a kiállítást” – tette hozzá Jászai Menyhért.

Értékantológia

Egy újabb könyv is készült a megyei önkormányzat gondozásában, Bene János szerkesztésében és Csutkai Csaba fotóival. A kiadványban tizenhat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei értéket ismerhetnek meg az olvasók. Az Értékantológiában nem kiemelni vagy rangsorolni szeretnék ezeket, egyszerűen olyanokat próbáltak összeválogatni, amely egy átfogó képet ad a térségünkről. A megyei értéktár korábban is készített már könyveket, többek között a Házadba léphetek című kiadványokat, ezekben a középkori templomokat mutatták be a közönségnek.