Erős városok – A Megyei Jogú Városok Szövetsége Székesfehérváron tartotta közgyűlését
Archív felvétel

A Megyei Jogú Városok Szövetsége Székesfehérváron tartotta közgyűlését az elmúlt hét utolsó napjaiban. A kétnapos találkozó több fontos témát, pl. a repülőterek építése és a vasúti közlekedés kérdését is felvetette.

A tavaly nyári nyíregyházi esemény kiemelt témája a természet- és klímavédelem volt, ezért ültettek kocsányos tölgyből fasort a megyei jogú városok polgármesterei, képviselői a sóstói parkba. Idén dr. Ulrich Attila alpolgármester képviselte Nyíregyházát az eseményen, ahol lezárták az előző évi költségvetést és elfogadták az újat. A résztvevők szerint Varga Mihály pénzügyminiszter és Palkovics László fajsúlyos előadásai nemcsak a gazdaság, hanem egyéb ágazatok fejlesztési lehetőségeit is érintették.

„Varga miniszter úr ismertette a költségvetés főbb elemeit. Olyan részletes információkat adott a következő időszakból, az uniós ciklusból, ami a megyei jogú városokra vonatkozik elsősorban. Ezt később, a második napon Magyar Leventének az előadása megerősítette, sőt cizellálta is annyiban, hogy a magyar állam támogatni fogja a repülőtér-építéseket, és támogatni fogja azokat a megyei jogú városokat, ahol még nincs olyan befektetői csoport, vagy befektetői csoportot fogadó készség, ami nálunk, Nyíregyházán már van. Beszéltek olyan távlati tervekről is, ami a vasútépítéshez és az infrastruktúrafejlesztéshez köthető” – számolt be a székesfehérvári ülésről az alpolgármester.

Azért is érdekelhet bennünket kiemelten a téma, mert a törvényi határokon túl tervezik azokat a gazdasági kapcsolatokat a vasút és a közút által kiterjeszteni, amelyek 20 előtt jellemezték a Kárpát-medencét. Okos ötlet, mint a reptéri fejlesztések terve is – vélekedett az alpolgármester. Varga Mihály ígérete szerint hamarosan élővé teszik ezeket a projekteket. 2021-ben várható, hogy kiírják a pályázatokat, ami nemcsak a gazdaság, hanem a turizmus és a szolgáltatás területén is nagy lehetőség. Nyíregyházának kiváltképp fontos lehet.

A közbeszerzési hatóság elnöke konkretizálta a közbeszerzéseket, mely fontos eleme a pályázatoknak. Hangsúlyozta, nagyon jó tervezési munka szükséges a sikerhez. Nyíregyháza ebből a szempontból jól teljesít. A kormány véleménye mit sem változott a korábbi nyilatkozathoz képest. Komoly partnert látnak a megyei jogú városokban, hiszen erős városai Magyarországnak, mintegy 2 millió embert tömörítenek ezek a jelentős települések.