Érkezik az emelt bér: kedvező fordulat, hogy a következő években is minden tanárnak, óvónőnek emelkedni fog a fizetése

Ezekben a napokban kapják meg a tanárok a kormányzat által bejelentett béremelésüket. A bérsávok alapján a 32%-os emelés valósul meg a pályakezdők esetében, a mesterpedagógusok, illetve kutatótanárok alapilletményének 17–21%-os emelést tartalmaz. 2022 és 2025 között összesen 93,5 százalékkal növekednek a bérek, ami a valaha volt legnagyobb, pedagógusok részére meghatározott fizetésemelés.

Tavaly szeptember óta oktat informatikát és matematikát a Szent Imre Katolikus Gimnáziumban és Általános Iskolában Nagy Róbert. A fiatalember mindig is tanár szeretett volna lenni, hiszen a családjában is több tanár található. Most, hogy ettől a hónaptól több pénzt kap a munkájáért, úgy érzi, jobban elismerik a tanárok munkáját.

Ez szerintem egy nagyon motiváló dolog, hisz az ember pénzből él. Motiváló tud lenni a fiatalok számára, hogy amúgy egy nagyon hálás pályát és hivatást válasszanak maguknak és legyenek tanárok, hiszen így most már a bérek sem annyira vészesek az előzőekhez képest

–  fogalmazott, Nagy Róbert.

A kormány tájékoztatása szerint a pályakezdők jogszabályban meghatározott legkisebb bére gyakornokként bruttó 528 ezer forint ettől a hónaptól. A pedagógus I. kategóriában legkevesebb 538 ezer forintot, pedagógus II. fokozatban 555 ezer forintot kereshetnek az oktatók és nevelők, míg a mesterpedagógusok fizetése 630 ezer forintról indul, a kutatótanárok bérének alsó határa pedig 750 ezer forint lesz. A döntés mintegy 140 ezer embert érint. Az átlagnál nehezebb feladatokat ellátó, hátrányos helyzetű területeken dolgozó pedagógusoknak a fentieknél is 20 százalékkal magasabb fizetést garantál a törvény.

Ez a béremelés a legnagyobb béremelés, ami a rendszerváltás óta megvalósuló legnagyobb béremelés, ami a pedagógusszférában, az iskolákban és az óvodákban megvalósuló béremelés történik, ennél nagyobb arányú béremelkedés nem volt, és ráadásul egy garancia is van mögötte, hogy 2030-ig ennek a bérnek az értéke az meg is fog őrződni

- emelte ki Rétvári Bence, államtitkár.  A kormány 2030-ig vállalta, hogy a diplomás átlagbérrel együtt mozgatja a pedagógusok fizetését.