Érkezik a város első zöldversenye – Augusztus 8-án I. Nyíregyházi Futófesztivál!

Két hét múlva futófesztivált tartanak a szabolcsi megyeszékhelyen az ORHA Művek támogatásával. Mint ismert, a versenyt a főszervező Mozaik Med Sportegyesület már tavaly megtartotta volna, azonban a koronavírus-világjárvány miatt el kellett halasztaniuk, most viszont pótolják, ráadásul nem is akárhogy. Ez lesz az első olyan futófesztivál Nyíregyházán, ami megfelel majd a zöldverseny elveinek, vagyis a szervezők mindent megtesznek annak érdekében, hogy a verseny ökológiai lábnyoma a lehető legkisebb legyen. A frissítőpontokról száműzik a műanyag poharakat, a rajtszámok és az érem-nyakbaakasztók pedig újrahasznosított anyagból készülnek, mint ahogyan a rajtcsomag is. (Megjelent a Nyíregyházi Napló július 23-ai számában.)

 

A versenyen 5, 10 és 21 km-es távok teljesíthetők (a 21 km-t párban és trióban is le lehet futni), a gyerekeknek pedig egy közel 1 km-es kört jelölnek ki. Mindezek mellett lesz egy jótékonysági futam is, ami szintén ezen a közel 1 km-en fog zajlani. A verseny a Kossuth térről startol augusztus 8-án.

Időrend:

6.30–8.00 Helyszíni nevezés, rajtcsomag-felvétel

8.00–8.05 Megnyitó

8.05–8.15 Melegítés futóedző vezénylésével

8.15–8.30 Rajtvonal mögötti felsorakozás kezdete (21 km)

8.30–11.20 PLATÁN AUTÓHÁZ FÉLMARATON 21 km rajt – egyéni, páros, trió (szintidő: 2.50)

8.30–8.40 10 km-en indulók rajtelfoglalása

8.40–10.00  F Medical Magánklinika  10 km rajt (szintidő: 1.20)

8.40–8.50 5 km-en indulók rajtelfoglalása

8.50–9.35 5 km rajt (szintidő: 0.45)

11.20–11.40 Mozaik Med Jótékonysági futam rajt (1 km)

11.45–12.05 Gyermekfutam (1 km)

A futótávok ideje alatt a 99,4 Sunshine FM színpadán különböző sportbemutatók lesznek, mint többek között pole fitness és aerobik is, emellett pedig a futással kapcsolatos standok várják az érdeklődőket.

Magyarországon elsőként

A 21 km-es távot egy Exoskeleton bemutató fogja elindítani, Magyarországon először. Az EksoNR™ egy olyan hordható bionikus eszköz, amely az alsó végtagokat érintő neuromuszkuláris gyengeség különböző fajtáiban, illetve gerincvelő-sérülésekben szenvedőknek lehetővé teszi a lábra állást és a teljes súlyukat fenntartó, természetes járást. Az EksoNR™  digitális exoszkeleton segít a pácienseknek újratanulni a helyes járási mintákat és járás közben helyesen mozgatni a súlyukat.

A futófesztiválon a Jósa András Oktatókórház Gyer­mekrehabilitációs Osztályának a saját alapítványát, a Kérlek, segíts! Alapítványt támogatják. A szervezők célja, hogy minden évben 500–1000 fővel növeljék a résztvevők számát.

– Orvosként azt látjuk, hogy a betegséget könnyebb megelőzni, mint gyógyítani. Elkötelezettek vagyunk a prevenció iránt és azon dolgozunk, hogy minél több emberhez eljuttassuk a mozgás szeretetét, amit a napi rutin részévé tegyünk. Tekintettel arra a tényre, hogy Magyarország Európa legelhízottabb országa és a lakosság közel 60 százaléka túlsúlyos, elhízott, így hosszú távon gondolkozunk mind a céljainkat illetően, mind a partnerekkel – olvasható felhívásukban.

Nevezés: https://www.nyiregyhazifutofesztival.hu/

 

Motivációs est

A versenyt megelőző estén, augusztus 7-én 16 órától egy Motivációs Estet tartanak a Váci Mihály Kulturális Központban, ahol a helyi hosszútávfutás kiemelkedő alakjai (ifj. Belus Tamás, dr. Borza Helga, Kovács Szilárd), valamint Simonyi Balázs spartatlonista tartanak előadást a hosszútávfutás rejtelmeiről, mélységekről, magasságokról. Emellett ezen az esten mutatják be először az Exoskeletont is.