Érettségi – Biztonsági intézkedések mellett hétfő reggel kilenckor elkezdődtek a vizsgák
Fotó: Illusztráció

Nem megszokott módon, biztonsági intézkedések mellett elkezdődött az érettségi hétfőn. A megszokottnál egy órával később, reggel kilenc órakor a magyartudásukról adtak számot a diákok. Ezzel kezdetét vette a május-júniusi érettségi időszak.

2020. május 4-én a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgáival elkezdődött a 2019/2020-as tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka. A 2005-ben bevezetett kétszintű érettségi vizsgarendszer 32. vizsgaidőszakában, a kormány döntése értelmében, a járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel, jogszabályban meghatározott kivételekkel csak írásbeli vizsgákat szerveznek. A vizsgákat május 4. és június 17. között a középiskolák és a kormányhivatalok az előírt egészségvédelmi óvintézkedések betartásával szervezik; a diákoknak és a pedagógusoknak központi forrásból maszkot, kesztyűt és fertőtlenítő szert is biztosítanak. A következő hetekben 1144 helyszínen várhatóan mintegy 84 300-an érettségiznek. Az írásbeli vizsgákat május 4. és 21. között szervezik, azon tárgyak vizsgái, amelyekből a legtöbben érettségiznek idén, rendhagyó módon, egy órával később, reggel kilenc órakor kezdődnek.

Tóth Árpád és Fekete István a feladatok között

A hétfői magyar érettségin középszinten 68 458-an, emelt szinten 2119-en vizsgáztak. A feladatokra 240 perc állt rendelkezésre és maximum 100 pontot kaphatnak rá a vizsgázók. Két különböző feladatlapot oldottak meg a diákok, az elsőre 90 percet kaptak, a feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból állt. A második feladatlap megoldására 150 percet kaptak az érettségizők, egy legalább 400, legfeljebb 800 szavas szöveget kellett írniuk. Az idei érettségi feladatok között szerepelt például egy Fekete István-novella műelemzése, egy Arany János-vers és Tóth Árpád-költemény összehasonlítása.

Különleges vizsgáztatás

Az idei vizsgaidőszakban 69 470 végzős középiskolás és rajtuk kívül 14 830-an tesznek legalább egy tárgyból érettségit. A jelentkezők várhatóan közel 355 300 vizsgát teljesítenek: 106 tárgyból 55 680-at emelt szinten, 182 tárgyból 299 620-at pedig középszinten. A vizsgahelyszíneket alaposan kitakarították, fertőtlenítették az épületeket, a tantermekben pedig legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb 10 tanuló tartózkodhat.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár korábban felhívta a diákok figyelmét, hogy nem kötelező részt venni az érettségi vizsgán, ősszel bárki pótolhatja, a tanulók akár reggel is meggondolhatják magukat, mindenféle következmény nélkül. A Nézőpont Intézet áprilisi kutatásából kiderült, a magyarok 72 százaléka egyetért azzal, hogy a járvány ellenére megszervezik az érettségi vizsgákat.

Bővített buszjáratok

A Nyíregyházán érettségizőket bővített buszmenetrend is segíti. Május elsejétől új menetrend lépett életbe, erről korábban már tájékoztatást adott a Volánbusz Zrt., az érettségizők biztonsága érdekében pedig öt járatot is sűrített a társaság. Így az 5A, 7, 8A, 12 és 23T jelzésű vonalakon a reggeli és délutáni csúcsidőszakban további időpontokban is indítanak járatokat. A pontos, naprakész információkat a volanbusz.hu/nyiregyhaza oldalon bárki elolvashatja. Fontos kiemelni, hogy a járművezetők és az utasok egészségének védelme érdekében továbbra is szüneteltetik az első ajtós felszállást, illetve az autóbusz-vezetői jegyértékesítést a buszokon.