Anyák napja – Nagy volt a roham a virágboltokban Nyíregyházán is
Fotó: Illusztráció

Május első vasárnapján az édesanyákat ünnepelték az ország minden pontján. Magyarországon az első ünnepet a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta még 1925-ben, 1928-ban pedig már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé. A múlt heti korlátozások ellenére a hétvégén a virágboltok is nyitva tarthattak.

Egész nap állt a sor az egyik nyíregyházi virágboltban, mindenki az édesanyákat ünnepelte vasárnap, a hagyományok és szokások szerint a legtöbben virággal kedveskedtek otthon. Felnőttek és gyerekek, fiúk és lányok – május első vasárnapja mindenki számára egy fontos ünnep. Ez a nap nemcsak Magyarországon ünnep, világszerte megemlékeznek az anyaságról, sok helyen szintén május első vasárnapján, de több országban is más a dátum.

Anyák napja a múltban

Az ünneplés története egészen az ókori Görögországba nyúlik vissza, akkoriban tavaszi ünnepséget tartottak az édesanyák és az istenek anyjának tiszteletére, az 1600-as években a húsvéti időszakhoz kötötték az anyák napját néhány országban, majd az 1900-as évek elején Amerikában is elterjedt ez a szokás. Magyarországon először a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva, 1928-ban pedig már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját. Idén május 3-ra esett az anyák napja, a legtöbben a hálájukat szeretnék kifejezni ezen a napon az édesanyák felé.

„Sajnos az én édesanyám már elhunyt, ezért a temetőbe kell mennem, de még anyósom él. Édesanyám fölnevelt, ez a minimum, amit adhatok neki. Az anyák napja az mindennél fontosabb. Az én gyerekeimnek is, pedig az egyik külföldön van, de már reggel írt nekem üzenetet, szóval ez egy nagy dolog és ez egy nagyon szép nap” – meséli Kertész Jánosné, aki pont kifizette az ajándéknak szánt virágokat.

A virágboltoknak sem kedvezett a járvány

A virágboltok számára ez az időszak jelenti a nagy rohamot, amit a koronavírus-járvány azonban átírt, elmaradtak a ballagások, amelyek szintén nagy forgalmat jelentenek a virágot árusító üzleteknek. Május elsején a munka ünnepe mellett a májusfa állítása is hagyománynak számít hazánkban, régebben a legények azoknak a lányoknak állítottak májusfát, akinek udvarolni szerettek volna, a fa helyett sokan májuskosarat vagy virágcsokrot vásárolnak a lányoknak, sokan azonban ezt sem tették meg a járvány miatt. Azért, hogy az anyák napi virágot mindenki meg tudja vásárolni, Orbán Viktor engedélyezte a virágboltoknak, hogy pénteken és hétvégén időkorlát nélkül nyitva legyenek. Ez az üzlet is kihasználta a lehetőséget, pénteken, szombaton és vasárnap reggel fél hét és este fél hét között várták a vásárlókat. Voltak, akik segítséget kértek a választásban, olyanok is, akik konkrét ötlettel jöttek vagy esetleg előre rendeltek virágot.

„Az, hogy milyen virágért jöttünk, azt még nem döntöttük el, majd a választás a kislányomnak a joga. Fontosak az anyukák az életünkben, engem is felnevelt egy anya, hál' Istennek még tudok neki vinni virágot, aztán ugye a gyerekeimnek is anyukája van és közösen felköszöntjük őt is, hiába nem anyukám, de én is beállok a puszis sorba. Igazából mi életvitelszerűen egy nagy klán szerint élünk, tehát az öcsémék, akkor én, édesanyámék és így közösen felköszöntjük az anyukákat, nagymamákat, közösen ebédelünk, végül is így zajlik nálunk, tehát a régi családi hagyományos módon” – mesélte Joó Miklós, aki kislányával érkezett a virágboltba.

Az agrárkamara kezdeményezése

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből kiderül, a testület kezdeményezésére törölték el hétvégére az időkorlátot a virágboltok számára. A kamara a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének kérésére jelezte a kormányzatnak, hogy meghosszabbítsák a nyitva tartást. A közleményből az is kiderül, az ágazat több mint 100 ezer embernek biztosít megélhetést, éves bevétele korábban meghaladta a 460 milliárd forintot, ennek 70–80 százaléka az idén a koronavírus-járvány által leginkább érintett időszakban, március 15. és május 30. között realizálódott.