Erdőfelújítás kezdődött Sóstón – Több mint harmincezer csemetét ültetnek el a napokban

Több mint harmincezer csemetét ültetnek el a napokban a Sóstói-erdőben. Az erdőfelújítás szerdán kezdődött, a terület jellegének megőrzése miatt a homoki tölgyesekre jellemző fajok csemetéit ültetik el. A Nyírerdő szakemberei az Erdei Tornapálya mellett és az erdő nyugati tömbjében dolgoznak.

Szerdán elkezdődött, péntekre pedig be is fejeződik az erdőfelújítás Sóstón. Ennek előzménye, hogy tavaly ősz végén két területen fakitermelés történt az Erdei Tornapálya mellett, illetve a Sóstói Múzeumfalutól nem messze, az erdő nyugati tömbjében. Ezen az összesen háromhektárnyi területen már nagyon elöregedett az állomány – mondta a Nyíregyházi Erdészet igazgatója. A talaj-előkészítő munkálatok és az új csemeték beszerzése után a hét közepén kezdődött az ültetés.

Kell a segítség

Ezek az erdőterületek nem képesek arra, hogy önállóan, maguktól, természetes módon felújuljanak, emberi segítség kell hozzá. Csak így tudjuk biztosítani, hogy a Sóstói-erdő nem fog összeomlani. Folyamatos megújítással, folyamatos erdőfelújítással érjük el azt, hogy gyerekeinknek és unokáinknak is lesz szép Sóstói-erdő” – nyilatkozta Tölgyfa Gábor, a Nyírerdő Zrt. Nyíregyházi Erdészetének igazgatója.

30 050 csemete

A Sóstói-erdő jellegének megőrzése miatt a homoki tölgyesekre jellemző fafajok csemetéi kerülnek az előkészített talajba, ennek megfelelően a valamivel több mint 3 hektáros területre 22 000 kocsányos tölgy, 3000 kislevelű hárs, 1850 vadkörte, 1350 ezüst hárs, 1350 gyertyán és 500 madárcseresznye csemetét ültetnek el.

Száz évben gondolkodnak

Markáns változás történt a környezetben, itt most kis csemetéket ültettünk el és bízunk benne, hogy elindulnak és szépen növekednek. Jó esetben öt év alatt már ember magasságúra növekedhetnek, de ez elhúzódhat mondjuk tíz évig is, akkor már megszűnik úgymond az ápolási kényszere ezeknek a területeknek és szép erdővé válik. Idő kell neki, de a mai világban, amikor minden gyorsan történik és mindent azonnal szeretne az ember, ez picit más. Itt időt kell adni a területnek, de száz évben gondolkodunk, ezért úgy vagyunk vele, ahhoz, hogy száz év múlva is százéves tölgyesekben járjunk, annak a magját most kell elvetni” – tette hozzá Tölgyfa Gábor.

Az erdőfelújítás teljes művelete mintegy 4 millió forintos költséget jelent a Nyíregyházi Erdészetnek, melyet saját forrásból finanszíroz.