Engedély nélküli árusok Nyíregyházán – 345 ezer forint helyszíni bírságot szabtak ki

Engedély nélküli árusok Nyíregyházán – 345 ezer forint helyszíni bírságot szabtak ki
A nyíregyházi „KGST-piacon” rendszeresen jelen van a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szabolcsi munkatársai a nyíregyházi piacon ellenőrizték az árusítást, hogy kiszűrjék azokat, akik engedély nélkül adják el portékáikat. A 26 vizsgálat nyomán 18 esetben állapítottak meg jogsértést, amiből 10 esetben engedély nélküli kereskedés miatt összesen 345 ezer forint helyszíni bírságot kellett kiszabni.

A nyíregyházi „KGST-piacon” rendszeresen jelen van a NAV. Az árusok között sok az olyan külföldi, akinek nincs engedélye, ezért az ellenőrök helyszíni bírságot szabnak ki vagy lefoglalják árukészletüket. Ezek a kereskedők több jogszabályt is megsértenek és ezzel nem utolsó sorban a szabályosan gazdálkodóknak is kárt okoznak. Éppen ezért a megyei igazgatóság nagy ellenőri létszámmal koncentrál az illegális árusokra. A NAV 26 munkatársa összehangolt ellenőrzést tartott, melynek során nem csupán az engedélyeket, a nyugtaadást és a foglalkoztatás szabályszerűségét ellenőrizte. Az akcióban ugyanis az ellenőrök az adóhátralékot felhalmozókat is kiszűrte, a tartozásokat a helyszínen behajtotta akár az árukészlet lefoglalásával is.

345 ezer forint helyszíni bírságot szabtak ki

A 26 vizsgálat nyomán 18 esetben állapítottak meg jogsértést, amiből 10 esetben engedély nélküli kereskedés miatt összesen 345 ezer forint helyszíni bírságot kellett kiszabni. Az adósok a helyszíni eljárásban megfizették adótartozásukat, így az árukészlet lefoglalására nem került sor. A végrehajtók közel félmillió forint adóhátralékot szedtek be. A továbbiakban 1,5 millió forint bírság kiszabása várható. A közeljövőben gyakran lehet hasonló ellenőrzésekre számítani a megye egész területén a szabályok betartatásáért és a tisztességes kereskedők érdekében.