Energetikai fejlesztések – Összesen 36 kormányhivatali épület korszerűsödött a vármegyében
fotó: Szarka Lajos

Nagyszabású, közel 2 és fél milliárd forintos projektsorozat ért véget a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatalnál. Az épületek 30 százalékát újították fel, összesen 36 darabot, ebből 15-öt a vármegyeszékhelyen, Nyíregyházán.

Számtalan középület újult meg az elmúlt években Nyíregyházán, ezek egyike a kormányhivatal Kölcsey Ferenc utcai Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának épülete.

Energiahatékony épületek Nyíregyházán

Az energetikai beruházások egyik legfontosabb hozadéka, hogy megóvjuk a környezetünket – mondta köszöntőjében az alpolgármestere. Hogy ezekre a beruházásokra mekkora szükségünk van, azt a 2022-es év mutatta meg igazán, amikor a különböző külső hatások miatt elszálltak az energiaárak, tette hozzá Jászai Menyhért.

Kétszer is össze kellett számolnom, mert nem hittem saját magamnak. Nyíregyházán 103 épületenergetikai beruházás történt az elmúlt években, mondhatom, hogy szinte hiánytalanul valamennyi óvoda, bölcsőde és közigazgatási intézmény érintett volt. Nagyon fontos az életminőségünk és a költségek szempontjából is, hogy mit adunk át a jövő generációjának, milyen hatékonyan működtetjük az intézményeinket” – közölte Jászai Menyhért.

Felújítások 36 vármegyei helyszínen

Lezárult az „Épületenergetikai fejlesztések a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatalnál” elnevezésű projekt, ennek keretében az elmúlt években az épületek harminc százaléka korszerűsödhetett – mondta a csütörtöki rendezvényen Román István főispán. Új szigetelés, nyílászárók cseréje, kondenzációs és hőszivattyús kazánok telepítése – a különböző beruházások összesen 36 középületet érintettek, ezek közül 15-öt Nyíregyházán.

 „A kormányhivatal energiafogyasztását összesen 4,6 millió kilowattórával csökkentettük éves szinten, ami azt is eredményezi, hogy közel ezer tonnával kevesebb üvegházhatású gázt bocsátunk ki. Ha e mellé még mellévesszük a megújuló energiával előállított energiamennyiséget, ami 6500 gigajoule, az újabb ezer tonna üvegházhatású gáz szén-monoxidnak a kiváltását jelenti” – tette hozzá Román István.

A legélhetőbb országok közé tartozhatunk

Az épített környezet felújításának, megóvásának, valamint a megfelelő munkakörülmények biztosításának egy másik, civilizációs üzenete is van – mondta Navracsics Tibor Nyíregyházán –, a rendezett feltételek útmutatóként szolgálhatnak az állampolgárok hétköznapi életéhez is.

Sokszor nyugaton vagy Európában máshol, ahol járunk, megcsodáljuk az ottani hétköznapi életet, egy sajátos kisebbrendűségi komplexussal még úgy is gondoljuk, hogy ott talán minőségibb vagy kiváló az élet. Ma láthatjuk, hogy ezek a beruházások nagyon nagy mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a hozzánk látogatók is megcsodáljanak minket. Mindezt annak érdekében, hogy valóban teljesüljön az a talán nagyravágyónak tűnő célunk, hogy pár éven belül az Európai Unió öt legélhetőbb tagállama közé tartozzunk, amelyre ilyenkor könnyű azt mondani, hogy hol vagyunk mi fizetésben az osztrákoktól, németektől, franciáktól. Na, de hol vagyunk mi életérzésben tőlük” – mondta köszöntőjében a közigazgatási és területfejlesztési miniszter.

A falak, a napkollektorok, a nyílászárók mögött ott van az ember, aki nap mint nap a közigazgatásért dolgozik, saját karrierjét alárendelve a köz számára, róluk sem szabad megfeledkezni – tette hozzá a miniszter.

Kapcsolódó galéria

Energetikai fejlesztés a kormányhivatalnál