Emlékező kegyhely a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ Pacsirta utcai intézményében

A pandémia miatt látogatási és kijárási tilalom alatt álló időseket gondozó intézményben épült kegyhely azért, hogy a temetőtől elzárt gondozottak is emlékezhessenek eltávozott szeretteikre.

„Nagyon jó nekünk ez, mert így bármikor idejöhetünk, nemcsak a hozzátartozónkra emlékezni, de egy imát is elmorzsolhatunk, és akkor már megkönnyebbülünk” – így fogadta az egyik lakó, Komjáti Mária néni és a lakók az intézményben megszületett ötletet, és a dolgozók, hozzátartozók felajánlása nyomán, az intézmény udvarán felállított kegyeleti emlékhelyet. 

„A veszteség, a gyász túlélhető, és a mindennapi életünk része. A jelen járványügyi helyzetre tekintettel, illetve a bentlakásos intézményekben elrendelt intézmény-elhagyási tilalom miatt lakóink ebben az évben sajnos nem tudják meglátogatni a temetőket. Ebből jött az ötlet, hogy egy ilyen kegyeleti emlékhelyet alakítsunk ki. Azon okból, hogy az intézményünk tudjon egy olyan helyet, egy olyan környezetet biztosítani a lakók számára, ahol a veszteséget, a gyász fájdalmait méltó módon, megfelelő körülmények között tudják megélni” – nyilatkozta Nagyné Hermányos Zsuzsa, a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ igazgatója.

Ebben a kényszer szülte helyzetben erkölcsileg és anyagilag is támogatta az önkormányzat a szociális intézményében az emlékhely megépítését és felavatását. Minden közreműködő tudja, hogy ez a lehetőség a lelki terápia része az idős ellátottak számára. 

„Nagyon fontosak a járvány elleni védekezések, az egészség megőrzése, a prevenció, a betegek ellátása, de tudjuk nagyon jól, hogy a lelkünk gondozása legalább annyira fontos. Leginkább az idős emberek azok, akik ki vannak téve annak a helyzetnek, hogy a családtól elszakítva ritkábban találkozunk, nagyobb a távolság, a megszokott rutinból ki kell zökkenni azoknak is, akik bent laknak itt, az otthonban, vagy éppen otthon egyedül vagy családban élnek, leszűkül a mozgás, a családtagok nem tudnak jönni, ahogy korábban ezt megszokták” – fogalmazott Jászai Menyhért alpolgármester. 

A halottak napjára, mindenszentekre szervezett avatóünnepségen az intézmény lakói közösen olvasták fel az emléktáblába vésett szöveget, majd mécseseiket elhelyezték a márványlapon, és meghallgatták lakótársaik versét.