Élő kapcsolat Nyíregyháza és Iserlohn között

Szeptember 27-ig még megtekinthető a nyíregyházi Pál Gyula teremben az a kiállítás, melyet a Nyíregyháza és Iserlohn több mint harmincéves testvérvárosi kapcsolatában a két város művészeti egyesületének együttműködése hívott életre. Ebben az évben személyes találkozások és az ifjúságot megszólító pályázati lehetőségek is erősítették a testvérvárosok közötti kapcsolódást.

A Természetes – Natürlich elnevezésű képzőművészeti tárlaton a Kunstverein Iserlohn és a Hadron Egyesület tagjai (öt német és tizennégy magyar alkotó) állítottak ki olyan műalkotásokat, melyek különböző módon vizualizálják a természettel kapcsolatos állapotokat, félelmeket, reményeket, elképzeléseket, vagy bármely ötletet, mely a természet(esség)et fogalmazza meg. 

A kiállítást dr. Marsi Edit, a Nyíregyházi-Iserlohn Bizottság elnöke nyitotta meg, szakmai értékelést Németh Erika szobrászművész, a nyíregyházi Hadron Művészeti Egyesület elnöke fogalmazott meg. A kiállításon jelen voltak a német testvérvárosból érkező vendégek, köztük Matthias Quaschnik, Iserlohn város kulturális osztályának vezetője is. 

Egy évvel ezelőtt szintén sor került itt egy kiállításra, ahol Karl-Otto Weinreich festőművész művei mellett iserlohni művészek állították ki kisplasztikáikat. A két város közötti együttműködés a művészet terén kiemelkedőnek és folyamatosnak mondható, amint maga a testvérvárosi kapcsolat is iserlohni és nyíregyházi művészek közötti kapcsolatból indult.

A szeptemberi kiállítás azonban már a harmadik olyan esemény volt idén, mely a két testvérváros közös munkálkodásából fakadt. 

Tavasszal Iserlohnban fiatalok számára plakátkészítő pályázatot hirdettek meg, s ezt nyitottá tették a nyíregyházi fiatalság számára is. Az immár több alkalommal biztosított ilyen pályázati lehetőség után, az idén is díjaztak nyíregyházi fiatal által készített plakátot. Nemrég érkezett Iserlohn Város Ifjúsági hivatalából egy újabb felhívás nyíregyházi fiataloknak plakát akcióban való részvételre, „Emberi jogok” témakörben („Alle MENSCHEN haben RECHTE”). 

A nyár során kölcsönös és személyes találkozással is erősítették a testvérvárosi kapcsolatot. Június végén a Nyíregyházi-Iserlohn Bizottság három tagja, Nyíregyháza MJV főépítésze és a Jósa András Múzeum igazgatója látogatott el a német testvérvárosba. Hivatalos útjukkal szorosabbra fűzték a két város kapcsolódási pontjait az építészet, a kultúra, a tudomány és művészet terén is.

2022 további lehetőségeket tartogat Iserlohn és Nyíregyháza testvérvárosi kapcsolatában.

Kapcsolódó galéria

TERMÉSZETES-NATÜRLICH - kiállításmegnyitó a Pál Gyula Teremben