Élmezőnyben a magyar fogyasztóvédelem
Az Európai Bizottság 2016. április 25-én új adatokat hozott nyilvánosságra, amelyek tanúsága szerint 2015-ben több mint 2000 veszélyes termék kapcsán került sor az egész unióra kiterjedő riasztásra. Magyarország – a 2. legtöbb riasztást beküldő tagország – 238 értesítést küldött az Európai Unió gyors riasztási rendszerébe.

Az Európai Bizottság, a tagállamok piacfelügyeleti hatóságai és az üzleti vállalkozások együttműködnek annak biztosítása érdekében, hogy a nem biztonságos, a fogyasztók életére, egészségére veszélyes fogyasztási cikkeket kivonják az európai piacokról. A 2015. év folyamán 2072 riasztást vettek nyilvántartásba a RAPEX rendszerben. Amikor valamely tagállam riasztást indít a rendszerben, a többi ország is ki tudja szűrni az érintett termékeket a saját piacán, és reagálhat az eredeti riasztásra. Magyarország 2015-ben összesen 238 riasztást küldött a RAPEX rendszerbe, ezzel mindössze 1 riasztással maradt le az első helyen végzett Spanyolországtól. A 238 riasztásunkból 195 súlyosan veszélyes, 17 darab közepes, illetve nagy kockázatú termék volt, míg 26 bejelentés információként került továbbításra az azonosító jelölések hiánya miatt.

 

A JÁTÉKOK A LEGVESZÉLYESEBBEK

 

A termékfőcsoportokat tekintve uniós szinten 2015-ben elsősorban a játékok (27%), valamint a ruházati cikkek, a textíliák és a divatáruk (17%) esetében volt szükség riasztással egybekötött korrekciós intézkedésekre. A megelőző évben is e termékek kapcsán történt a legtöbb riasztás. Ami a kockázatokat illeti, 2015-ben leggyakrabban (az összes bejelentés 25%-ában) vegyi kockázattal kapcsolatban érkezett riasztás; a második leggyakoribb kockázat a korábbi listavezető, a sérülésveszély (22%) volt.

 

KIFOGÁSOLT KÍNAI TERMÉKEK

 

Továbbra is Kínából származik a legtöbb veszélyes termék, innen érkezik a bejelentett veszélyes termékek 62 százaléka. Kína egyben az EU legfontosabb behozatali forrása. A kínai hatóságokkal folytatott együttműködés továbbra is prioritást jelent az unió számára. Az együttműködés segítésére a riasztási rendszeren belül kialakították a Kína-mechanizmust: minden Kínából származó termékkel kapcsolatos riasztást továbbítanak a kínai hatóságoknak, hogy azok közvetlenül a gyártóval vagy az exportőrrel szemben léphessenek fel, amennyiben e gazdasági szereplők egyáltalán fellelhetőek.

Sz. T.

(Fotó: internet)