Élményszerű tanulás – Építőkocka és kémcső az oktatásban

A matematika, természettudományos, műszaki, informatika készségek és kompetenciák fejlesztésére létrehozott multifunkcionális intézményben 10 nyíregyházi és 10 megyei iskola diákjai tarthatnak órákat, szakköröket, versenyeket, nyári tábort és egyéb élményszerű foglalkozásokat.

Elkészült a fizika, műszaki terem - az a legnagyobb. Rendelkezésre áll egy biológiai szaktanterem, egy kémiai labor, illetve van egy közösségi tér, ahol demonstrációs foglalkozásokat lehet majd tartani. Természetesen egy matematikai foglalkoztató terem is rendelkezésre áll, és egy műhely is.

– szólt a lehetőségekről Dr. János István szakmai vezető, a Nyíregyházi Egyetem oktatója.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

A különböző tudományterületek összevonására is képes infrastruktúra a Báthori út 20. szám alatti épületben kezdi működését a következő napokban. A pályázati forrás három esztendőre finanszírozza az eszközbeszerzést, a szakemberek tiszteletdíját, a tanulók utaztatását és minden egyéb koordináló feladatot.

A város az ingatlan felújítását vállalta, a Nyíregyházi Egyetem dolgozza ki a képzési programot, és az alapítvány egy híd szerepet tölt be ebben a pályázatban.

– nyilatkozta Tumpek András, mint konzorcium vezető a Tanulási Kompetenciát Fejlesztő Alapítvány képviseletében.

Az élményközpontban lehetőség van a különböző tudományterületek összevonására, műszaki vagy természettudományi kérdések megvitatására. A pályázók tisztában vannak azzal, milyen eszközök, játékok vagy műszerek alkalmasak arra, hogy felébresszék a gyerekek érdeklődését egy-egy téma iránt.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

Az 500 milliós vissza nem térítendő pályázati támogatáson túl Nyíregyháza város közel 70 millió forinttal biztosította a saját erőt. Részint a saját tulajdonú épület átadásával, részint a pályázatból nem finanszírozható munkák elvégzésével.

De az anyagiaktól fontosabb a cél, fogalmazott az átadó ünnepségen Jászai Menyhért alpolgármester:

A cél az, hogy a gyerekek 5. osztálytól a középiskola végéig természettudományos ismereteket tudjanak itt az élményközpontban szerezni. Az élményközpont csalogató név, valójában szeretnénk velük megszerettetni a műszaki tantárgyakat, a reál tantárgyakat, a biológiát, a kémiát, a matematikát, a fizikát, műszaki tárgyakat, és ezáltal növeljük a kompetenciákat. Nagyon fontos az, hogy egyre többen vállalják a műszaki pályát, mert megszeretik, megkedvelik és tudják.

Konzorciumi partnerként vesz részt a pályázatban a Nyíregyházi Egyetem. Oktatókat delegál a tudományos élményközpontba. A részletekről Dr. Kovács Zoltán, általános rektorhelyettes beszélt:

Ez a pályázat arról szól, hogy műszaki, természettudományi, matematika, informatika szakot és magát a tudományterület népszerűsítését folytassuk. Az egyetem feladata alapvetően az, hogy ehhez a szakmai hátteret, a stábot biztosítsa, oktatókat, szakmai programokat készítsen, és az általános iskolás gyerekek pedig ha ide jönnek, ebben a szuper környezetben tudnak információt szerezni ezekről a tudományterületekről.

Az alapfeladaton túl az intézmény nem titkolt célja, hogy a Nyíregyházi Egyetemnek minél több hallgatót toborozzon, a távoli program pedig, hogy a XXI. századi tudományok elsajátítása után képzett szakemberek legyenek a munkaerőpiacon.

 

Matyasovszki Edit