Elment egy nyíregyházi legenda – L. Tóth Lászlótól búcsúzik a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár

Ma hajnalban csendesen örökre elaludt mindenki Laci Bácsija.A város által Életmű-díjjal is elismert korábbi népművelő, művelődési ház igazgató, rádiós, tévés és konferanszié meghatározó volt Nyíregyháza kulturális életében.

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár így búcsúzik Tőle:

Puzzle vagy mozaik embernek tartotta magát. Sokoldalúságára jellemzővolt, hogy rengeteg verset írt, és magas színvonalon elő is adta.Versmondó műhelyet is vezetett – előadóművészi énjét Váci, Radnóti- és Kosztolányi-díjjal is elismerték, honismereti munkáját pedig Bél Mátyás-díjjal. Többször színpadi szerepekben is láthattuk, de még többet konferansziéként jelentősebb városi és megyei rendezvényeken.

Talán az egyik legrégebbi lelkes tagja és olvasója volt könyvtárunknak. Ötleteivel, gondolataival segítette a könyvtárosok munkáját, hiszen felesége is könyvtáros volt.

Könyvadományokkal gazdagította könyvtárunkat és a Jósa András Múzeum könyvtárát is.

Élete végéig könyv- és irodalomszerető ember volt. Az utóbbi időben sajnos látása nagyon megromlott, de az „olvasást” mégsem adta fel. Hangoskönyv formájában hódolt szenvedélyének, tucatszám vittük a „Könyvet házhoz” szolgáltatás keretében neki a regényeket, versesköteteket, egyéb irodalmi ritkaságokat, lelkesedéssel hallgatta azokat.

Nyugodj békében Laci Bácsi!

 

Forrás: Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár