Megalakult a Nyíregyházi Önkormányzat Humanitárius Csoportja, a város humanitárius alapot hozott létre
Fotó: Kohut Árpád

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata múlt hét óta folyamatosan figyelemmel kíséri az orosz-ukrán háború fejleményeit – tájékoztatta szerkesztőségünket a Városháza Sajtószolgálat.

Az önkormányzat folyamatosan tájékozódik a megyei kormánymegbízott által vezetett Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottságtól az aktuális helyzetről, s az általuk megtett intézkedésekről. Értékelve a helyzetet a mai napon, hétfőn dr. Kovács Ferenc polgármester megalakította a Nyíregyházi Önkormányzat Humanitárius Csoportját, melynek vezetője Jászai Menyhért alpolgármester, operatív koordinátora dr. Krizsai Anita, tagjai az önkormányzat vezető tisztségviselői.

A Humanitárius Csoport célja elsősorban – Nyíregyháza város teherbíró képességét figyelembe véve – önkormányzati szinten megszervezni és koordinálni az önkormányzati saját hatáskörében indított segítő programokat, folyamatosan nyomon követni és elemezni a helyzetet, s szükség esetén további intézkedésekre javaslatot tenni.

A Humanitárius Csoport javaslata alapján az Önkormányzat:

  • elkülönített egy ötmillió forintos humanitárius alapot, amely az önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatainak finanszírozására szolgál,
  • felvette a kapcsolatot Nyíregyháza ukrajnai testvérvárosaival,
  • a segítségnyújtással kapcsolatban kizárólag az alábbi elérhetőségeken fogadja a megkereséseket: munkaidőben: 06 42/524-585 telefonszámon, 0-24 órában a Periféria Egyesület 06 42/504-618 telefonszámán, human@nyiregyhaza.hu email címen.

Híd Kárpátaljáért Program és karitatív szervezetek

Az önkormányzat felhívja a szervezetek, vállalkozások, magánszemélyek figyelmét, hogy segélyeket, támogatásokat a Híd Kárpátaljáért Program, valamint a Karitatív Tanácsot alkotó hat legnagyobb hazai karitatív szervezet segítségével juttasson el a rászorultaknak, hiszen az önkormányzatnak nem áll módjában adományokat gyűjteni és továbbítani, valamint a más szervezet által kezdeményezett egyénileg szervezett segítségnyújtást támogatni.

Elérhetőségek:

Magyarország Kormánya: e-mail: karpataljaert@me.gov.hu

Katolikus Karitász: e-mail: karpataljaert@caritas.org.hu tel: +36 (81) 372 0910

Magyar Máltai Szeretetszolgálat: e-mail: karpataljaert@maltai.hu tel: +36 (70) 653 1324

Magyar Ökumenikus Segélyszervezet: e-mail: karpataljaert@segelyszervezet.hu

tel: +36 (70) 664 8645

Magyar Református Szeretetszolgálat: e-mail: karpataljaert@jobbadni.hu tel: +36 (80) 296 844

Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány: e-mail: karpataljaert@baptistasegely.hu tel: +36 (20) 886 2292

Magyar Vöröskereszt: e-mail: karpataljaert@voroskereszt.hu tel: +36 (1) 374 1374

A programban a 1357-es telefonszámon hívásonként, illetve SMS-enként 500 forintot lehet felajánlani, emellett a 11711711-22222222-es számlaszámon is várják a pénzadományokat – áll a közleményben.