Elkezdődött az oltás Nyíregyházán is – 190 egészségügyi dolgozó már megkapta a vakcinát

Szombaton megérkeztek a koronavírus elleni vakcinák, vasárnap pedig elkezdődött az oltás a Jósa András Oktatókórházban. Az első napon 190 egészségügyi dolgozó kapta meg az oltóanyagot, összesen 975 fő kétszeri oltására elegendő vakcina érkezett Nyíregyházára. Négy kijelölt ponton nyíregyházi, mátészalkai, fehérgyarmati és kisvárdai egészségügyi dolgozókat oltanak be a következő napokban.

Rendőrségi kíséret mellett gördült be a koronavírus elleni oltást szállító autó a Jósa András Oktatókárház bejáratánál szombat délután. Az amerikai-német fejlesztésű oltóanyag december 26-án érkezett meg Magyarországra, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház az elsők között kapott a vakcinákból. Az oltóanyagot a teherautóban speciális körülmények között, mínusz 75 fokra lehűtve tárolták, egyelőre 9750 dózis érkezett öt intézménybe, ez 4875 egészségügyi dolgozó oltására elég, mivel a védettséghez 21 napos eltéréssel két beadott vakcina szükséges. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház mint az ország legnagyobb integrált intézménye két tálca oltóanyagot kapott, ezzel összesen 975 egészségügyi dolgozót tudnak beoltani.

Elkezdődött az oltás

A vakcinákat a Központi Laboratóriumban tárolják, már vasárnap elkezdődött az oltóanyagok beadása. Vasárnap reggel 8 órára összehívták a kijelölt négy oltópont dolgozóit, majd az adminisztrációs munkálatok után elővették a szigorúan meghatározott körülmények között lefagyasztott ampullákat, kiszámolva a szükséges napi adagot. Ezután a vakcinákat elosztották a négy oltási pontra, külön dobozokba tették, a központi laborból négy egészségügyi dolgozó vitte át az orvosi szobákba az oltóanyagot. Az ampullákat ezután fél órán keresztül szobahőmérsékleten olvasztották.

Történelmi pillanatok

Az oltás az egészségügyi dolgozók számára is önkéntes, első körben a covid részlegen feladatot ellátó szakemberek kapják meg, majd sorban a többi dolgozót is beoltják. A vakcinákat délelőtt 10 órakor kezdték beadni, egy központi adminisztrációs helyen a dolgozók megkapták a tájékoztató és hozzájáruló nyilatkozatot, ezt követően a kijelölt oltópont előtt kellett jelentkezniük. Az intézményben az első oltóanyagot a covid betegeket a járvány kezdete óta ellátó egyik főorvos, Dr. Misák Viktor kapta meg.

„Szerencsésnek vallhatom magamat, mert nem kaptam el ezt a fertőzést és ez a védőoltás lehetőséget biztosít számomra, hogy védettséget szerezzek anélkül, hogy átesnék ezen az időnként súlyossá váló betegségen. A másik indok, amiért kértem az oltást, az a társadalmi felelősségvállalás. Úgy tudjuk ezt az időszakot magunk mögött hagyni és felszámolni a járványt, ha megfelelő átoltottsága lesz az embereknek. Ezt csak úgy érhetjük el, ha mindenki, akire ez nem jelent veszélyt, felveszi a védőoltást.”- mondta az oltás után Dr. Misák Viktor, a Jósa András Oktatókórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának főorvosa.

Nehéz hónapok az egészségügyben

„Nagyon nehéz időszakon vagyunk túl, vagy talán még nem vagyunk túl. A korlátozó intézkedéseknek köszönhetően az egészségügyre nehezedő nyomás az észrevehetően csökkent, de a beteglétszám még így is jócskán meghaladja a szokásos kapacitást, amire az egészségügy fel van készülve. Én úgy gondolom, hogy csak úgy lehet ebből a helyzetből egy elfogadhatóba szituációba keveredni, ha a betegek száma – különösen az intenzív osztályon – az olyan mértékben csökken, hogy az ellátást már ne terhelje túl és nem okoz excesszív terhelést az ott dolgozó munkatársaim számára. Az elmúlt időszak nagyon nehéz volt, de nagyon lelkes szakdolgozói gárdával rendelkezünk és más osztályról átirányított munkatársak is segítik az ellátást.” - tette hozzá Dr. Misák Viktor.

190 oltás az első napon

190 fő kapta meg a koronavírus elleni vakcinát az első napon, a Jósa András Oktatókórház négy oltópontjára több telephelyről is várták a dolgozókat vasárnap, Nyíregyházáról, Mátészalkáról, illetve Fehérgyarmatról, valamint vállalták kisvárdai Felső Szabolcsi Kórház szakembereinek az oltását is.

„Egy rendkívüli alkalom ez a mai nap, hiszen február óta tulajdonképpen versenyt futunk a koronavírussal. Én hiszem azt, hogy ez most a győzelem első lépése lesz. Fontos, hogy a dolgozóink minél hamarabb megkapják az oltást és minél korábban kialakuljon a védettség, mert így tudjuk a legbiztonságosabb módon biztosítani az egészségügyi ellátást. A dolgozók is tisztában vannak ezzel, ezt bizonyítja az is, hogy vállalták, hogy vasárnap, illetve két ünnep között is bejönnek a kórházba és felveszik az oltást, így meg tudjuk őrizni a dolgozóink egészségét is.” - nyilatkozta Dr. Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház orvosigazgatója.

Napokon belül befejeződik az oltás

A Jósa András Oktatókórházban minden nap 12 órás műszakokat szerveztek, így pár napon belül mind a 975 dolgozó megkapja a koronavírus elleni vakcinát. Az orvosigazgató tájékoztatása szerint a covid részlegeken közel hatszázan dolgoznak, intézményi szinten pedig 3500 egészségügyi szakember felel az ellátásért. Első körben a dolgozók mintegy 35 százaléka igényelte a koronavírus elleni oltóanyagot.