Több mint ezer oltás után nincs mellékhatása a Pfizer vakcinájának

A kormány az első körben hazánkba érkezett öt és félezres mennyiség sokszorosát, 17,5 millió adag vakcinát rendelt meg a koronavírus elleni védekezéshez – jelentette be Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

Az elmúlt öt napon 834 személy ellen intézkedtek a rendőrök mivel nem vagy ne megfelelően viselték a maszkot – számolt be Gál Kristóf rendőr alezredes, a BRFK szóvivője a sajtótájékoztatón.

10668 esetben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt, ebből hat ember miatt azért, mert nem tartotta be a kutyasétáltatásra vonatkozó 500 méteres szabályt, 11 ember ellen pedig, mert nem tartották be a köztéren való csoportosulás szabályát.

1530 esetben rendeltek el hatósági házi karantént rendeltek el az elmúlt öt napban.

Az Európai Unió többi országához hasonlóan az első vakcina-szállítmányok Magyarországra is megérkeztek.

Az első szállítmány közel négyezer ember beoltására volt elegendő, számolt be Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője.

Az első hazánkba érkezett szállítmány 9750 adag vakcinát tartalmaz, amely 4875 személy – elsősorban egészségügyi dolgozók – beoltására lesz elegendő. Jelenleg is zajlanak az oltások az ország öt különböző intézményében – mondta Galgóczi Ágnes.

A Pfizer oltóanyaga után érkezhet hazánkba a Moderna, a Jansen, a CureVac, a Sanofi-GSK, az AstraZeneca és a Novavax vakcinája is. Ezeket azonban kizárólag azután használják majd fel, ha megkapták a gyógyszerügynökség engedélyét – hangsúlyozta Galgóczi Ágnes.

Hozzátette: 25 intézményt jelöltek ki, ahol oltani fogják az egészségügyi dolgozókat. A vakcináció három budapesti és két vidéki helyszínen – a debreceni Kenézy Gyula kórházban és a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban – zajlik.

Magyarország az orosz és a kínai vakcinát is teszteli

Galgóczi Ágnes felhívta a figyelmet arra is, hogy a továbbiakban is fontos, hogy az emberek betartsák a higiénés szabályokat és az operatív törzs által meghozott intézkedéseket.

Hétfőre 609 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 316 669 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 114 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 9161 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 134 344 fő, az aktív fertőzöttek száma 173 164 főre csökkent. 6 261 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 448-an vannak lélegeztetőgépen. Az öt kijelölt kórházi oltóponton ma is zajlik az egészségügyi dolgozók oltása.

A járvány miatt érvénybe lépett kijárási tilalom szilveszterkor is életben lesz – hangsúlyozta Galgóczi Ágnes.

Újságírói kérdésre válaszolva az osztályvezető elmondta: ahhoz, hogy a nyájimmunitást elérjük, a lakosság legalább 60 százalékát be kell oltani.

Nincs semmilyen korlátozás a védőoltás beadására vonatkozóan, tehát enni és inni is lehet a vakcina beadatása előtt – mondta.

Galgóczi Ágnes egy másik kérdésre válaszolva elmondta, hogy eddig 1094 egészségügyi dolgozó kapta meg a védőoltást, és nem tapasztaltak káros mellékhatást a hazánkba elsőként megérkezett Pfizer/Biontech vakcinával kapcsolatban.

 

Forrás: hirado.hu