Elkezdődött a tanév – Polgárőrök figyeltek a biztonságos közlekedésre szeptember 1-jén
Fotó: Szarka Lajos

Elkezdődött a 2020/2021-es tanév. A diákoknak várhatóan 177 napot kell iskolába járniuk, szeptembertől hagyományos tantermi oktatásra készült a legtöbb intézmény. A szülőket mindenhol fokozottan kérik arra, hogy csak akkor küldjék iskolába vagy óvodába a gyerekeket, ha egészségesek.

 

Kedden reggel elkezdődött a 2020/2021-es tanév Nyíregyházán is. A polgárőrök a rendőrséggel együtt már a hagyományok szerint a zebráknál várták a kisdiákokat és szülőket, a gyalogátkelőhelyeknél segítették az átkelést és felhívták a figyelmet a szabályokra.

„Szülőkkel nagyon sokat közlekednek a gyerekek és azért odafigyelnek, ha a szülő betartja a szabályokat, akkor azt a gyerek is átveszi tőle. Sajnos vannak kirívó példák, de szerintem előbb-utóbb azért mindenki rájön, hogy jobb figyelni, mert mindenkit hazavárnak” – mondta Asztalos István közlekedési polgárőr.

Tantermi oktatásra készültek

Az idei tanév 2021. június 15-ig tart, a diákoknak a tervek szerint 177 napot kell iskolába járniuk. Március közepétől digitális oktatást vezettek be a magyarországi intézményekben, szeptembertől azonban a megszokott tantermi oktatásra készültek.

„Mi az elmúlt évek hagyományos oktatásának folytatását tervezzük, arra készülünk, az éves munkatervünket annak megfelelően állítottuk össze, aztán meglátjuk majd, a helyzet mit fog diktálni, annak megfelelően fogunk mi is alkalmazkodni a körülményekhez” – tette hozzá Kantár Attila, a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium intézményvezetője.

Az idei tanév azért mégis más lesz, mint a korábbiak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma összeállított egy járványügyi intézkedési protokollt az intézmények számára, a szülőket pedig mindenhol fokozottan kérik arra, hogy csak akkor küldjék iskolába, óvodába a gyerekeket, ha egészségesek.

„A kormány a nyár folyamán 4,6 milliárd forintot biztosított felújítási munkálatokra, így segítve a tanévkezdést és a járvány további megelőzését. A családok támogatása nemzeti érték, első számú prioritás, így az idén is 106 ezer rászoruló általános iskolás diák kapott tanszercsomagot, a múlt évinél magasabb, 765 millió forintos kormánytámogatásból” – ezt az idei nemzeti tanévnyitón mondta dr. Kásler Miklós miniszter.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere azt is hozzátette, jelenleg közel 100 milliárd forint uniós forrásból további oktatási intézményi fejlesztések is folyamatban vannak, ezt a kormány további 10 milliárd forinttal egészítette ki.

Kapcsolódó galéria

Elkezdődött a tanév 2020-2021