Szülők figyelmébe: tipikus jelei vannak, ha koronavírus-fertőzött lett a gyerek
A kép illusztráció (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Beteg gyereket senki ne engedjen iskolába – hívta fel a figyelmet Semmelweis Egyetem rektorhelyettese, Szabó Attila az M1 Ma reggel című műsorában.

Kedden országszerte becsengettek a köznevelési intézményekben, ahol mintegy 1,2 millió diák számára kezdődött meg a tanév. Hagyományos formában kezdődik meg a tanítás az iskolákban, de a koronavírus-járvány miatt fokozott óvintézkedések mellett – hangzott el az M1 Híradójában.

Egyebek mellett szabályozzák az érkezést, a belépést az iskolákba; a közösségi terekben ügyelnek a távolságtartásra, és minden intézményben gyakrabban takarítanak.

Egy felmérés szerint széles társadalmi egyetértés alakult ki az iskolák újranyitásáról és a tankönyvek ingyenessé tételéről.

A jelenlegi helyzetben különösen fontos a szabályok betartása.

Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese a helyes maszkviselésre hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta: beteg gyereket ne engedjenek a szülők az iskolába.

Ha a klasszikus tünetek jelentkeznek, tehát a hőemelkedés, láz, köhögés, nagyon tipikus egyébként az íz- és szagvesztés, az izomfájdalom vagy izomgyengeség, nyilvánvalóan ezeket inkább egy nagyobb gyerek tudja pontosabban megítélni, akkor ne küldjük iskolába a gyereket. Szakemberhez kell fordulni, házi gyerekorvoshoz, háziorvoshoz, és amiről talán kevesebbet beszéltünk, de szerintem óriási szerepe lesz az iskolaorvosoknak a fertőzött gyerekek kiszűrésében – fogalmazott.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy hetedik osztálytól ajánlott a maszkok viselése a diákoknak, de a kisebbek számára is a szünetekben  – fogalmazott.

Egyes országokban eltérően szabályozzák a maszkviselést az órák alatt. Ebben a kérdésben az iskolák dönthetnek – mondta.

A kisebbeknek érdemes elmagyarázni a maszkviselés fontosságát, és hogy miért kell betartani a távolságtartási szabályokat.

Hozzáfűzte, hogy a Semmelweis Egyetem I. számú gyermekklinikája a napokban elérhetővé tesz egy alsósoknak készült tájékoztatót ebben a témában.

 

Forrás: hirado.hu