Elindult az árstop, olcsóbbak lettek az élelmiszerek, mutatjuk a részleteket

Mától május 1-ig hét alapvető élelmiszerre árstopot vezetett be a kormány, és ezek ára nem lehet magasabb, mint amennyi tavaly október 15-én volt. A Központi Statisztikai Hivatal közzétette az árstoppal érintett hét alapvető élelmiszer tavaly októberi átlagárát. Havonta több ezer forintot is spórolhatnak ezzel a családok – közölte az M1 Híradó.

A kormány az év elején döntött arról, hogy február 1-jétől hét alapvető élelmiszerre árstopot vezet be három hónapra. A kereskedőknek ezeket a tavaly október 15-én érvényes áraikon kell adni. Amennyiben az adott üzletben ez az ár kedvezményes volt abban az időszakban, akkor az akció előtti árat kell alkalmazni. Ha pedig ez valamilyen okból nem megállapítható, akkor KSH honlapján 2021 októberére közzétett átlagos fogyasztói árakat.

E nagy mennyiségben fogyó élelmiszerek árának csökkentésével, havonta több ezer forintot takaríthatnak meg a vásárlók – fogalmazott Nagy István.

Az agrárminiszter a hétvégén a közösségi oldalára feltöltött videóban azt mondta: a magyar kormány elkötelezett abban, hogy megvédje a családokat a járvány és az elszabadult európai energiaárak miatt hazánkba is begyűrűző élelmiszerár-növekedéstől.

Az élelmiszerárstoppal garantált, hogy olcsóbbak lesznek az érintett termékek a lakosságnak. Erről beszélt az M1-en a Corvinus Egyetem közgazdásza. Sebestyén Géza szerint az élelmiszerárstoppal a kormány a családi kasszát védelmezi az inflációval szemben, ami most az egész világra jellemző.

Néha olyan folyamatok vannak, amik kifejezetten negatív hatással járnak, és ilyenekre célzott eszközökkel tud reagálni vagy reagálhat az állam, és a mai világban – egyébként Magyarország az egyetlen aki megtette, vagy fontolgatta – látjuk, hogy a rezsicsökkentés is egy egyre jobban elfogadott dolog Európában is, de a magyar kormány a leggyorsabbak között reagált, és nagyon helyesen tette meg ezt a lépést” – emelte ki.

Keddtől már SZÉP-kártyával is lehet fizetni élelmiszerekért a boltokban. A vásárlásra mind a három alszámlán lévő teljes összeg felhasználható, függetlenül attól, hogy az összegeket mikor utalták oda.

Mint ismert Orbán Viktor január 12-én jelentette be, hogy február elsejétől több alapvető élelmiszer árát a tavaly októberi szinthez rögzíti.

A miniszterelnök által bejelentett intézkedés azt jelenti, hogy a mai naptól az ország összes boltjában olcsóbban lehet megvásárolni az étolajat, csirkemellet, 2,8 százalékos tehéntejet, a kristálycukrot, sertéscombot, csirke far-hátot és a búzalisztet.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavaly októberi árlistája szerint

  • a kristálycukor fogyasztói ára kilogrammonként 261 forint,
  • a finomliszté 203 forint,
  • a sertéscombé 1420 forint,
  • a csirkemellfiléé 1600,
  • a farháté 293 forint,
  • a napraforgó étolajé literenként 713 forint,
  • a 2,8 százalékos UHT tartós tejé pedig 268 forint volt.

Amennyiben tavaly októberben az adott bolt akciós áron kínálta ezeket a termékeket, akkor a kedvezményes értékesítés előtti árakat kell mától alkalmaznia. Ha ezt valamilyen ok miatt nem tudja megtenni, akkor kell bevezetnie a KSH honlapján közzétett tavaly októberi átlagos fogyasztói árakat.

Mint azt a hirado.hu is megírta: az élelmiszerárak befagyasztása február 1-től május 1-ig tart.

 

Forrás: hirado.hu