Elindult a regisztráció az oltóanyagért – Az igényeket próbálják felmérni
Fotó: Illusztráció

Keddtől lehet előzetesen regisztrálni a koronavírus elleni oltóanyagra Magyarországon. A vakcinainfo.gov.hu oldal az igények felmérését segíti, a regisztráció önmagában nem jelenti azt, hogy a jelentkező automatikusan megkapja majd a védőoltást.

 

A koronavírus elleni vakcina felhasználása a lakosság tömeges oltására várhatóan 2021-ben kezdődhet. Az oltóanyagra előzetesen keddtől lehet regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu oldalon. A védőoltás Magyarországon önkéntes és ingyenes lesz. Egy oltási terv alapján zajlik majd a vakcinák beadása – ezt Dömötör Csaba államtitkár közölte hétfő este a közösségi oldalán.

„Fontos dolog, hogy az oltások sorrendjét nem a regisztráció időpontja, hanem a védekezésben résztvevők elsőbbsége és a veszélyeztetettség mértéke határozza majd meg. Az oltások tömeges beadása új szakaszt jelent majd a vírus elleni küzdelemben. Addig is köszönet mindenkinek, aki betartja a szabályokat és ezzel is erősíti a járvány elleni küzdelmet. Vigyázzunk egymásra, minden élet számít” – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.

A regisztrációval mindenki értesülhet a járvánnyal kapcsolatos legfrissebb információkról és arról is, hogy mikor kerül rá sor.

Felmérik az igényeket

Fontos kiemelni, hogy a regisztráció az igények felmérését segíti, önmagában ez nem jelenti azt, hogy az illető automatikusan megkapja a védőoltást – olvasható a honlapon. Hétfő délután Orbán Viktor azt mondta, a koronavírus-járvány ellen a megoldás a vakcina, ami most már belátható távolságban van.

„Mindannyian jelentkezhetünk, ha be akarjuk magunkat oltatni. Azért dolgozunk, hogy Magyarországon az elsők között juthassunk vakcinához, mindenkivel tárgyalunk, sem politikát, sem egymással versengő nagy nemzetközi cégek érdekeit nem vesszük figyelembe, csak az számít, hogy a magyarok minél gyorsabban és minél biztonságosabban juthassanak vakcinához” – közölte a miniszterelnök.

Orbán Viktor a hétfői videójában azt is hozzátette, hogy január 11-ig érvényben maradnak a szigorú intézkedések. Este nyolc és reggel öt óra között továbbra is csak munkavégzés esetén lehet elhagyni a lakóhelyet még legalább egy hónapig. December 21-én, az akkori állapotok alapján döntenek arról, hogy a szentestére milyen szabályok vonatkoznak majd. Az viszont már biztos, hogy a kijárási korlátozás december 31-én érvényes lesz, így nem lehet szilveszteri bulikat és utcabálokat szervezni.