Kapcsolattartás: Online kapcsolattartási helyiséget alakítottak ki a hozzátartozók számára

Online kapcsolattartási helyiséget alakítottak ki a hozzátartozók számára a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ Pacsirta utcai idősek otthonában. Mivel a bent lakó családtagokat nem lehet látogatni, így kizárólag az online térben lehet velük találkozni, azonban sok családnál nincs meg az ehhez szükséges informatikai háttér. 

Laptopon keresztül, videóhívással tartják a kapcsolatot napi szinten a Pacsirta utcai idősotthon falain belül a bentlakók és a hozzátartozók. Az intézménybe olyan idősek kerülhetnek, akikről az életkora, egészségi állapota, valamint szociális helyzete miatt az alapszolgáltatások keretében nem lehet gondoskodni, a rászorultat állapotának és helyzetének megfelelő szakosított ellátási formában kell gondozni. Az idősek otthonában életvitelszerűen töltik a napjaikat az idős emberek. Ellátásuk során valamennyi szükségletük kielégítésre kerül, miközben biztosítják számukra a 24 órás felügyeletet és a szakképzett, szakmailag felkészült gondozást.

„Az édesanyám van itt, telefonon szoktuk általában tartani a kapcsolatot, de ha lehetőség lett volna, mindennap vagy minden héten jönnék be hozzá, de sajnos így most csak telefonon tudjuk tartani a kapcsolatot. Általában egy nap egyszer-kétszer szoktam hívni, akár reggel és este is, hogy jól van, hál' istennek minden rendben van” – mondta el Szikszai Ágnes, az egyik bentlakó hozzátartozója.

Hozzátette, nyugodtak abból a szempontból, hogy így legalább biztonságban vannak az idősek. Az otthon dolgozói pedig a kapcsolattartás elősegítése érdekében egy kommunikációs szobát, egy kapcsolattartáshoz kialakított közösségi teret hoztak létre.

„Ebben a járványhelyzetben a bentlakók és a hozzátartozók kapcsolattartása az egyik legnagyobb kihívás valamennyi szociális intézménynek. Mi azért igyekeztünk ezt a helyet kialakítani, mivel a személyes találkozásra nincs lehetőség, ezért muszáj az online térben megvalósítani a kapcsolattartáshoz ideális feltételeket. Ezt mi úgy valósítottuk meg, hogy egy irodahelyiségből tudják a hozzátartozók a kapcsolatot felvenni a lakókkal” – mondta Nagyné Hermányos Zsuzsa, a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ igazgatója.

Erre azért volt szükség, mert a hozzátartozók otthonaiban nem minden esetben áll rendelkezésre a technikai feltétele annak, hogy az online térben kapcsolatba tudjanak lépni a bent lakó családtagokkal.

 

Szerzők: Fehér Attila, Z. Pintye Zsolt