Elindult a nagyszülői GYED, nőtt a minimálbér, megszűnt az egyszerűsített vállalkozói adó
Fotó: Illusztráció

Az új év több területen is változást hozott.

Tíz éves a családi adórendszer, amely évről évre bővül. A kormany.hu-n az olvasható: az elmúlt években megduplázódott a kétgyermekes családok adókedvezménye, ez idén is havi 40 ezer forintos megtakarítást jelent. Két lényeges, családokat közvetlenül érintő adóügyi újítás lép életbe. A családi akcióterv részeként januártól a négy vagy többgyermekes anyáknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. Júliustól pedig már a teljes egyéni járulék összegéből igénybe vehető a kedvezmény. Jelenleg ugyanis a még hatályban lévő négy egyéni járulékfajta egyikéből, a másfél százalékos mértékű, úgynevezett munkaerőpiaci járulékból nem lehet levonni a kedvezményt. A Pénzügyminisztérium számításai szerint az anyák szja-mentességével mintegy negyvenezer nő élhet, náluk 2020-ban, együttesen húszmilliárd forint körüli összeg marad. De más adóváltozások is vannak ezévtől.

Erről szólt a NAV megyei sajtóreferense, Magyar Norbert:

Január elsejétől 13 százalékról 12 százalékra mérséklődik a kisvállalati adó kulcsa, az adócsökkentés több mint 40 ezer magyar kisvállalkozást érint, amelyeknél összesen 5 milliárd forintot hagy így az állam. Megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó – az intézkedés oka, hogy az eva iránti érdeklődés jelentősen lecsökkent az előző években az olyan új, kedvezőbb adózási formák bevezetését követően, mint a kisadózó vállalkozások tételes adója és a kiva.

A kiva, azaz a kisvállalati adó kulcsa 12 százalékra csökkent – kiváltja a szociális hozzájárulási adót, a szakképzési hozzájárulást és a társasági adót is, így a nagyobb bértömeggel rendelkező vállalkozások számára ez az egyik legvonzóbb adózási lehetőség. KIVA alany lehet többek között az egyéni cég, a közkereseti társaság, a betéti társaság, kft., a zártkörűen működő részvénytársaság, a szövetkezet és a lakásszövetkezet; üzleti évének mérlegforduló napja december 31-e. Továbbra is maximum 50 fős cégek választhatják a kisvállalati adóalanyiságot, akiknek bevétel és a mérlegfőösszeg felső korlátja egyaránt 1 milliárd forint. A kisvállalati adó éves elszámolású adó – az adóalany a kisvállalati adó alapját és az adót adóévenként köteles megállapítani és az adóévet követő év május 31-éig bevallani.