Elhunyt  gödöllői otthonában Pécsi Ildikó Kossuth-díjas színművész
Elhunyt gödöllői otthonában Pécsi Ildikó Kossuth-díjas színművész

December 5-én gödöllői otthonában elhunyt Pécsi Ildikó színésznő – adta hírül a Gödöllő város Facebook-oldala.

A bejegyzés szerint a Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes és kiváló művészt szombaton gödöllői otthonában érte a halál. Pécsi Ildikó Gödöllő díszpolgára volt, a város önkormányzata saját halottjának tekinti.

Pécsi Ildikó 1940. május 21-én született Polgáron, 1962-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Nevéhez számos emlékezetes színpadi és filmes alakítás fűződik. Láthatta őt a közönség drámai és prózai szerepekben, komédiában és operettekben is.

Az első magyar szélesvásznú filmben, az 1962-ben bemutatott Az aranyemberben Noémit játszotta, emellett szerepelt A Tenkes kapitánya című televíziós sorozatban is. Dolgozott rendezőként, 1994 és 1998 között országgyűlési képviselő is volt.

Munkásságát 1976-ban Jászai Mari-díjjal, 1980-ban érdemes művészi, 1987-ben kiváló művészi címmel, 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetéssel ismerték el. 2007-ben Kossuth-díjjal tüntették ki több évtizedes, nagy népszerűségnek örvendő, sokoldalú művészi munkásságáért, előadóművészi tevékenységéért. Idén a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíjjal jutalmazta.

Pécsi Ildikóról fia októberben az mondta, nincs jól, mert hónapok óta nem tudta feldolgozni egykori férje, Szűcs Lajos olimpiai bajnok labdarúgó halálát.

Pécsi Ildikó Nyíregyházán érettségizett, ezekről az évekről szívesen mesélt. A 2015-ben vele készített interjút itt olvashatja.

A színművész Nyíregyháza díszpolgára is volt.

 

Forrás: hirado.hu/nyiregyhaza.hu