Elfogták a főút rémét

Több mint 20 betört szélvédő és megrongált karosszéria. Eddig ekkora kár írható annak a 39 éves férfinak a számlájára, akit a rendőrség csak a 4-es számú főút rémének nevezett. A férfi november közepe óta esténként kocsijából kővel dobálta meg a szembejövőket. A rendőrség az egymást követő feljelentések után egyre nagyobb erővel kezdett nyomozni a rém után. November végén még nyomravezetői díjat is felajánlottak. Végül a rém saját magát buktatta le. November 29. éjjel ugyanis szinte a rendőrök előtt dobott meg egy autót. A járőrök gépjárművét éjjel ugyanis megelőzte egy személygépkocsi, ami a nyílt útszakaszon egy furcsa manővert hajtott végre. Ez pedig felkeltette a rendőrök figyelmét.

Botos László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője elmondta, miután látták, hogy a megdobált járműben senki sem sérült meg, azonnal a rém után eredtek, de sajnos elveszítették a szemük elől.

– Amint utánamentünk, nem láttuk sehol, merre lehet, és jobbra egy bekötő útra lettünk figyelmesek, ahol egy fénycsóvát láttunk, és ebből arra gondoltunk, hogy a gépkocsi valószínűleg lefordult jobbra – mondta Botos László.

A rendőrök lefordultak a földútra, egy darabig egy erdőben haladtak, amikor egyszer csak szembe jött velük egy személyautó. Megállították és felszólították a sofőrjét, hogy szálljon ki. Egy férfi szállt ki az autóból, aki zavartan viselkedett. A rendőrök ekkor már sejtették, hogy elfogták a dobálós rémet.

– Mivel több körülmény utalt arra, hogy ő volt az, aki kővel megdobálta a gépkocsit, ezért testi kényszer alkalmazásával megbilincseltük – folytatta Botos László.

A férfit közlekedésbiztonság ellen elkövetett bűncselekmény alapos gyanújával vették őrizetbe. A rendőrök elmondták, bár az anyagi kár is jelentős, azonban a dobáló akár halálos balestet is okozhatott volna.

– A bejelentéseket követően a rendőrök széles körű adatgyűjtést végeztek és esténként, éjszakánként kamerával felszerelt gépjárművekkel járták az érintett útszakaszt, hogy az életveszélyes dobálót mielőbb elfogják – mondta el Fehérvári Marietta, a Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Pontosan nem lehet tudni, hány autóban tett kárt az elmúlt hetekben a rém. A rendőrség ezért arra hívja fel a figyelmet, hogy akinek november közepe óta ezen az útszakaszon kővel megdobták a kocsiját, jelentkezzen és tegyen feljelentést. A legfrissebb információk szerint hétfőn újabb négy károsult jelentkezett.

Z. Pintye Zsolt