Élettörténetek Nyíregyházán – 30 pályamunka érkezett az Idősügyi Tanács felhívására
Fotó: Szarka Lajos

30 pályázat érkezett az Idősügyi Tanács Élettörténetek Nyíregyházán című felhívására. Szerda délután még a 2019-es évi munkákat díjazták, a pandémia nem tette korábban lehetővé az elismerő oklevelek átadását.

A 2021-es évre is rányomta a bélyegét a pandémia az Idősügyi Tanács életében, sokáig nem tudtak találkozni a tagok, nem volt rá lehetőség. Az első feloldások után rögtön összeült a testület, hogy megbeszéljék az idei évi feladatokat. Ezek egyike volt, hogy a még 2019-es „Meséld el nekem – Élettörténetek Nyíregyházán” pályázat munkáit értékeljék és elismerjék az alkotókat. A városházán találkozott a tanács szerda délután, ahol a zsűri az első három helyezett mellett öt különdíjast is jutalmazott.

„Aktív az érdeklődés idős társaim körében, 2015 óta minden évben kiírjuk a pályázatot, amiből egy könyv is megjelenik majd. Ez a 30 nagyon szép szám. A pályázatok beküldésének feltétele, hogy kapcsolódjon valamilyen módon a történet Nyíregyházához, akár a gyerekkoráról ír vagy az első szerelméről – volt már erre is példa –, vagy iskolai tanulmányairól, esetleg valamilyen történelmi eseményről szól, ami Nyíregyházán történt, ezeket mind szeretettel várjuk. A könyvben minden beküldött pályamű megjelenik cenzúra nélkül” – mesélte Telepóczkiné Farkas Márta, az Idősügyi Tanács titkára.

Összesen 27 pályázó 30 írása jelenhet meg a 2019-es könyvben, ami már a negyedik ilyen kiadvány lesz 2015 óta. Volt, aki családja három generációjáról írt, az egyik műben az alkotó ifjúsága került a középpontba vagy egy balettvizsga. Az első helyezést végül Erdélyi Tamás kapta, Az utolsó nyíregyházi kefekötő című írását jutalmazták. Soha nem árt hallani a különböző társadalmi csoportoknak a hangját, az Idősügyi Tanács véleménye pedig azért is fontos, mert olyan emberek alkotják, akik végigdolgozták az életüket, gyerekeket, unokákat neveltek – így nyilatkozott a város alpolgármestere, dr. Ulrich Attila.

„Nagyon jó a problémameglátásuk egyébként a várossal kapcsolatban és sokszor olyan ügyeket vesznek fel, amire az ember sokszor munkájából kifolyólag sem tud gondolni. Félig-meddig az ő érdemük az is, hogy ez az Élettörténetek című sorozat, aminek ez már az ötödik díjátadója, még életben van. Aki ebbe ír, mind olyan ember, aki maga az élő történelem és azokat a sztorikat írja meg, amit a társadalom nagy része már nem élte meg” – tette hozzá a rendezvényen az alpolgármester.

A díjátadóra szép számmal összegyűltek az Idősügyi Tanács tagjai, néhányan betegség miatt nem vehettek részt a rendezvényen, két pályázó pedig időközben elhunyt, így helyettük rokonaik vették át az elismerő oklevelet.

Kapcsolódó galéria

Élettörténetek díjátadó 2021