Életrevalók: a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán mutatták a megható barátság történetét

Az Életrevalók 2011-ben bemutatott francia filmdráma-vígjáték, mely a valóságon alapul. Nyilván sokan ismerik Philippe és Driss, a dúsgazdag arisztokrata és a börtönből frissen szabadult férfi barátsággá alakuló történetét. A film 2011-ben kulturális jelenséggé vált Franciaországban. A nyíregyházi színpadra Szabó Máté írta és rendezte. A két főszereplő Horváth László Attila és Gulyás Attila. 

Philippe, a dúsgazdag arisztokrata férfi nyaktól lefelé megbénul egy ejtőernyős baleset után. Állandó otthoni ápolásra szorul, szigorú napirenddel, ám a legtöbb gondozójelölt legkésőbb egy hét múlva fejvesztve menekül tőle. A börtönből frissen szabadult Driss is a jelentkezők között van – őt szociális helyzete miatt vetette ki magából a társadalom.

A világból különböző okok miatt kitaszított két férfi barátságáról, az élet értelméről, az életbe és jövőbe vetett hitről, a bátorságról szól többek között az Életrevalók, melyről sokunknak lehetnek filmélményei. A színház egy VIDOR előadás sikere után döntötte el, hogy Nyíregyházán is bemutatják az Életrevalókat.

„Ez egy diktafonra felmondott története egy súlyos balesetet szenvedett embernek, és nemcsak, hogy súlyos balesetet szenvedett, hanem egészen mélyről kellett, hogy felemelkedjen. Ehhez szüksége volt egy egészen váratlan találkozásra. Valójában ez a váratlan találkozás nagyon sok tanulsággal bír. Itt egy egzisztenciálisan nagyon magas szinten létező ember találkozott egy egzisztenciálisan nagyon alacsony szinten lévő emberrel. Az, hogy ez a lenti – tulajdonképpen műveletlennek tűnő, tradicionális tudással nem rendelkező – ember képes felemelni ezt a nagyon művelt valakit, ez egy teljes világnézetet állít fejre. Ezen kívül valójában a tehetetlenség, a paralizáltság, a bénultság, de főképp a tehetetlenségnek a tehetség általi megmozdulásáról szól ez a történet”

 – nyilatkozta a rendező. Mindannyian lehetünk ilyen mozdulatlan, tehetetlen helyzetben, tehát mindannyiunkhoz szól az Életrevalók – véli a rendező. Ez az izgalmas és fájdalmas, ugyanakkor szórakoztató előadás az eredeti francia regény, és több filmváltozat adaptációja nyomán született. Nyíregyházi színpadra a rendező és a dramaturg, Szabó Máté és Perczel Enikő készítette.

„Nekem személyesen nagyon fontos ez a történet. Főként arról is beszél, hogy mibe kell kapaszkodni, amikor az ember süllyed. A mai korban, amikor mindannyian lejjebb vagyunk, mint ahogy voltunk korábban, szükség van a sok könyv mellett az ilyen történetekre. Meg kell említenem, hogy ezek a gondolatok, és ez az előadás nem tudott volna megvalósulni, ha nincs ez a jó szereposztás, amiért nagyon szerencsésnek érzem magam”

– fogalmazott a rendező. A költészet azért született, hogy megpróbálja megfejteni az élet lényegét. A színházra azért van szükség, hogy utat mutasson, kijelölje az irányokat – mondta Szabó Máté. Az utazások, a világ és az emberek megismerése, a beszélgetések, a barátságok mind-mind szükségesek az élethez, szóval minden útravaló benne van az Életrevalókban. A bemutató szombaton lesz a nagyszínpadon. Philippe és Driss szerepében Horváth László Attila és Gulyás Attila.