Eláruljuk mikor és mennyivel emelkedhet idén a nyugdíj

Nyugdíjemelés lehet júniusban. Évek óta az a menetrend, hogy januárban emelik a nyugdíjakat a várható infláció mértékével, és ha nagyobb lesz az infláció, akkor a különbözetet novemberben kapják meg a nyugdíjasok. Ez változhat idén a járvány miatt. Már a nyár elejétől emelkedhet a nyugdíj – hangzott el az M1 Híradójában.

„A 2021. évi költségvetési törvény módosításához benyújtotta a Pénzügyminisztérium, hogy miután az infláció nem három százalék, hanem az előrejelzések szerint 3,6 százalék, ezért a különbözetet, 0,6 százalékot a kormány most év közben, időközi nyugdíjemelésként odaadja a nyugdíjasoknak” – fogalmazott Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1-en.

Az inflációt követő nyugdíj-kiegészítés minden év novemberében esedékes, most azonban, ha az Országgyűlés módosítja a büdzsét, akkor már júniusban több pénzhez jutnak az érintettek – ismertette Farkas András nyugdíjszakértő.

„Arra lehet számítani – az eddigi tapasztalatok alapján –, hogy az év első öt hónapjára, tehát január–május közötti 0,6 százalékos emelést egy összegben megkapják majd a jogosultak, mégpedig a júniusi már emelt összegű nyugdíjukkal együtt” – mondta a nyugdíjszakértő.

Ez azt jelenti, hogy idén nagyjából 10 600 forint pluszt kapnak – havi ellátásuk mellett – azok, akik az átlagnak megfelelő időskori juttatásban részesülnek.

„A kiegészítő nyugdíjemelés eredményeként összességében 26 milliárd forinthoz jut hozzá mintegy két és fél millió nyugdíjas, illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülő. Abban az esetben, ha az éves infláció a későbbiekben meghaladja a 3,6 százalékot, akkor a különbözetet – úgy mint korábban – januárra visszamenőleg, egy összegben kapják meg az érintettek” – jelentette ki az M1 riportere.

Emellett idén nyugdíjprémiumban is részesülhetnek az időskori juttatásban részesülők, hiszen a módosított költségvetésben 4,3 százalékos GDP-növekedéssel számol a kormány. Az extra juttatás pedig már 3,5 százaléknál jár. Amennyiben teljesül a kormány előrejelzése, akkor a prémium átlagos összege 16 ezer forint lehet.

 

Forrás: hirado.hu