EKÁER – Már a teszt alatt is sikeres
Tesztelés alatt van, de máris jelentős visszaéléseket sikerült felderíteni az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer segítségével. Ezt mondja az EKÁER-t működtető Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A megyében legutóbb egy Nyírbátorban működő zugcsomagolót számoltak fel az új rendszer segítségével. Itt egy engedély és bejelentés nélkül működő telephelyen, külföldi eredetű zöldséget címkéztek át magyar termékké, így akarták megtéveszteni a vásárlókat.

Nem a nyírbátori Sárkány zöldség-gyümölcs üzlet címkézett át és próbált értékesíteni ismeretlen eredetű zöldséget a nagybani piacon, ezt mondja a bolt tulajdonosa. Az adócsalással gyanúsított céggel semmilyen kapcsolatban nem állnak. A vasárnapi híradásokban tévesen jelent meg, hogy ők lennének érintettek az ügyben.

[video]

Sánta Antal üzemeltető azt is elmondta, ők egy többféle cégnek telephelyet biztosító ingatlan egy részét bérlik. A NAV nyomozói nem náluk, hanem az udvar hátsó részében működő másik vállalkozásnál találták meg az átcímkézéshez szükséges eszközöket. Az üzemeltető azt is hangsúlyozta, arról nekik nem volt tudomásuk, hogy ott mi zajlik. – Az üzemeltetője vagyok ennek a zöldségboltnak, bérlem az épületet, a hátsó részt pedig a tulajdonos más bérlőknek adja ki. Itt többféle tevékenységgel foglalkoznak, ahogy tudom, ital-nagykereskedés is van és egyéb termelőüzemekkel rendelkezik még az udvar.

GYANÚS VOLT A TELEPHELY

Azt a nyírbátori vállalkozást, ahol a zöldségek átcímkézése folyt, a NAV az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer segítségével találta meg. A cég ugyanis bejelentette az egyik szállítmányt az EKÁER rendszerbe, azonban az árut olyan telephelyre szállították, ami már nem volt bejelentve. Az adóügyi rendszerben nem szerepelt és semmilyen módon nem volt köthető. Magyar Norbert, a NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóságának sajtóreferense elmondta: – Jelen esetben még folynak az ellenőrzések. Ez azt jelenti, hogy ekkora mennyiségű élelmiszernél – több tonna élelmiszer-szállítmányról beszélhetünk – egy utólagos ellenőrzés alá is alávetjük az adózót. Ez azt jelenti, hogy a későbbiekben azt is megvizsgáljuk, hogy egyszeri alkalommal történt-e ez a szállítmány, illetve átcímkézés, vagy már korábban is követett el ilyen jellegű cselekményeket.

AZ ELSŐ EREDMÉNYEK BIZTATÓAK

Magyar Norbert hozzáfűzte, az EKÁER rendszer jelenleg még próbaüzemben folyik. Még nem 100 százalékosan működik, de már most komoly eredményeket hozott. A NAV ugyanis nagyon pontos információkat kap arról, ha valaki csalárd módon próbál értékesíteni árukat, vagy szállít akár külföldre, akár külföldről Magyarországra. Az adóhatóság például a megyében több esetben talált olyan tűzifaszállítmányt, amelyeket cégek magánszemélyek nevére próbáltak behozni, illetve olyan tüzépekre próbáltak szállítani, amelyek már nem működtek, adószámmal nem rendelkeztek.

Z. Pintye Zsolt

Fotó: NAV