Már az előző két közgyűlésen is téma volt a sóstói kötvények ügye. 2005-ben a cég devizaalapú kötvényeket bocsátott ki tízéves lejárattal. Az összeg mára az árfolyamveszteség miatt 2,4 milliárd forintra rúg.
A Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. akkori vezetése által kibocsátott kötvényhez a korábbi szocialista városvezetés kezességet is vállalt, a pénzt pedig 2015. január elején kell visszafizetni egy összegben. Nyíregyháza polgármestere azt mondta, ilyen konstrukciójú hitel más megyei jogú városokban nem volt és érthetetlen az is, hogy miért akkor kell visszafizetni, amikor az önkormányzatnak még nincs költségvetése sem.

A képre kattintva galéria nyílik!

A 2005-ben kibocsátott kötvényből egyébként az akkori önkormányzat 850 millió forintot kölcsön is vett. A megmaradt összeg egy része pedig 2011-ben a fürdőfejlesztés befejezésére volt elég. A kormányzati adósságkonszolidációt erre nem lehetett igénybe venni, mert nem önkormányzaté, hanem városi cégé volt a hitel.
Nyíregyháza polgármester hozzátette, ha a visszafizetés időpontjában az önkormányzat nem tudta volna teljesíteni a kötelezettséget, akkor azonnali inkasszóval kapja vissza a pénzét a bank.
Az esethez kapcsolódik egy különös tanácsadói szerződés is. Egy betéti társaságot bízott meg a szocialista városvezetés évi kétmillió forintért tanácsadással. A pénzt pár év után egy összegben kifizették, utána a bt-t eladták, azóta pedig meg is szűnt.

Erdős József

Fotó: Máté János