Egyháztörténeti és művészeti múzeumot épít a metropólia Nyíregyházán
Az országban is egyedülálló lesz.

Az országban is egyedülálló egyháztörténeti és művészeti múzeumot épít a metropólia Nyíregyházán. A Szent Atanáz Görögkatolikus Főiskola szomszédságában várhatóan ősszel rakják le az intézmény alapkövét.

Ezer négyzetméteres múzeumi közgyűjtemény építésére kapott 600 millió forintos kormánytámogatást a debreceni székhelyű, magyarországi saját jogú metropolitai egyház. A közel egymilliárdos beruházást már jóváhagyta a városi tervtanács, és kimagaslónak értékelte Nyíregyháza jövőbeni emblematikus épülete dokumentumait.

 Ahogy a program szakmai vezetője, Dr. Szabó Irén mondja:

Részben kormánytámogatás, részben saját, illetve külföldi forrásból valósul meg ez a beruházás, mely reményeink szerint ez év őszén elkezdődik. Jelenleg a tervezési munkálatok folynak. A célunk az, hogy Nyíregyháza belvárosában egy olyan emblematikus kortárs épület jöjjön létre, mely tartalmát tekintve a magyarországi görögkatolikusok kultúráját, művészetét, egyházművészetét, liturgikus tárgyait tudja bemutatni.

A Szent Atanáz Hittudományi Főiskola szomszédságában épülő többfunkciós, nyitott kulturális intézmény építése idén ősszel indul és a tervek szerint 2020-ban, a téli ünnepkör idején nyitja kapuit. Tervezője az a Balázs Mihály, aki a főiskola épületét is megrajzolta, de nem lesz hasonlóság a két kortárs alkotás között. Ez utóbbihoz patinázott rézlemezzel díszített natúr színű falakat álmodott.

Olyan komplex kulturális intézmény, amely helyet tud adni a Szent Atanáz Hittudományi Főiskola muzeális könyvanyagának, hiszen több mint 2 ezer muzeális könyvről van szó. Többnyire szláv, ószláv nyelvű kéziratos, illetve korai nyomtatott anyagról. Ez az épület ad helyet a főiskola felnőttképzési programjainak, és nagyon szeretnénk, ha a múzeum a múzeumpedagógiai foglalkozásai, kiállításai és egyéb kulturális eseményei révén egy színes kínálatot tudna nyújtani a nyíregyháziaknak.

- fogalmazott Dr. Szabó Irén.

A Nyíregyházi Püspökség épületében lévő egyházművészeti gyűjtemény tárgyai - kelyhek, ikonok, liturgikus könyvek, festett textilek – kapnak majd helyet a közgyűjteményben.

Kortárs képzőművészek is otthonra találnak, amennyiben a hit, a keleti egyházművészet inspirálja alkotásaikat, illetve valamilyen módon kapcsolódik a művész a görögkatolikus egyházhoz.