Egyedülálló sétány vezet a Sóstói-erdőből a Nyíregyházi Állatparkba – Részletek itt!
Elkészült az erdei sétány

Elkészült az összesen hét kilométeres erdei sétány és ökológiai sétaút, amely a Sóstói-erdőben az Ózoon Hoteltől indul és az állatparkban folytatódik. A fejlesztéssel a túrázók gyalogosan és kerékpárral is megismerkedhetnek az erdő flórájával és faunájával. A beruházás teljes állami támogatással, közel 300 millió forintból valósult meg.

Nyíregyháza önkormányzata A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül még 2017-ben nyújtott be pályázatot az Erdei sétány és ökológiai sétaút kialakítása Sóstófürdőn címmel, amely elnyerte a támogatást.

A projekt célja az volt, hogy kialakítsanak egy olyan sétányt és ökológiai sétautat, amely széleskörű természeti, turisztikai élményeket nyújt és szervesen illeszkedik az állatpark gyalogos és kerékpáros megközelíthetőségéhez. A sétány Sóstói-erdei három kilométeres szakasza az Ózoon Hoteltől indul és az állatparkban folytatódik.

Tanösvény az erdőben

Dr. Kovács Ferenc polgármester elmondta, egy tanösvényt hoztak létre, amin a látogatók nemcsak egyszerűen sétálhatnak, hanem séta közben a kihelyezett tájékoztató és demonstrációs eszközöket tanulmányozva, megismerkedhetnek a Sóstói-erdő flórájával és faunájával. Az önálló, aktív ismeretszerzés során az erdei sétányon tájékoztató táblák mutatják be a Nyírséget, az erdőgazdálkodást, a Sóstói-erdőt és környékét az érdeklődőknek, mely sétaúton a természetbarátok padokon megpihenve gyönyörködhetnek az erdő szépségében, látványában és hangjaiban.

A kikapcsolódást, a pihenést és a kényelmet szolgálják a szalonnasütő helyek, az esőbeállók, erdei asztalok és hulladéktároló edények.

4 kilométeres ökológiai sétaút az állatparkban

Az erdei sétaút végén, a Korányi Frigyes úti vasúti átjárón áthaladva lehet eljutni a Blaha Lujza sétány gyalog-kerékpár útjához, amely elvezet az állatpark déli kerítésénél pénztárral kialakított hátsó bejáratához.

Gajdos László igazgató hangsúlyozta, a közel 500 ezer látogatót fogadó állatparknak is fontos a fejlesztés, a látogatók a déli kaputól elindulva egy ökológiai utazáson vehetnek részt az új 4 kilométeres sétaúton, amely kihelyezett tájékoztató táblák segítségével mutatja be a Föld növény– és állatvilágát. A séta közben elfáradt vendégek a kihelyezett padokon pihenhetnek meg. 

Kapcsolódó galéria

Erdei sétány átadó