Egészségügyi kiút – 2021-ig a Keleti és a Huszár Lakótelepre fordítanak kiemelt figyelmet
Fotó: Szarka Lajos

A Közösen a kiútért címet kapta az az önkormányzati, uniós finanszírozású projekt, melynek célja a város leszakadó és leszakadással veszélyeztetett területein élők többszintű integrációja. 2021-ig a Keleti és a Huszár Lakótelepen élőkre fordítanak kiemelt figyelmet.

Vérnyomás és vércukormérő, spirometer és audiometer, valamint a legkorszerűbb EKG, vagyis telemedicinális eszközök segítik a szakembereket.

Az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság a Kiút programban beszerzett műszerekkel havonta szervez tanácsadást, komplex szűrőprogramot a Huszár telepen a Sója Miklós Iskolában, illetve a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ Nagyvárad utcai telephelyén.

Tóth Józsefné a Keleti Lakótelepről elmondta:

Már voltunk itt a múltkori cukormérésen, és volt tesztvizsgálat is. Hála Istennek nem volt semmi baj. A férjem is jött, nála sem találtak szerencsére semmi problémát.

Egyértelműen erősen veszélyeztetett a két említett körzet lakossága. Az átlagnál is nagyobb számban jelennek meg a szenvedélybetegségek. 

Csikós Péter, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság igazgatója szerkesztőségünk munkatársának kiemelte:

Tanácsadásokat szervezünk, ahová az alapellátásban dolgozó szakembereket hívjuk, és ha kell, a szakellátásból is jönnek nagyon jó szakemberek. Védőnő, dietetikus, gyógytornász, egészségügyi szakápoló, illetve gyermek és felnőtt háziorvosok, fogorvosok, belgyógyászok segítenek. A palettát mindig az igények szerint színesítjük, illetve amire ezen a területen élőknek az egészségük megtartására, és a prevenció, a megelőzés szempontjából szükség lehet.

A városrész önkormányzati képviselője rendszeresen felkeresi a családokat, és gyűjti az ott élők kéréseit, buzdítja őket az egészségügyi szűrésekre.

Mussó László önkormányzati képviselő, a Nyíregyházi Szociális, Egészségügyi és Ifjúsági Bizottság tagja elmondta:

A Keleti Lakótelepen közel 90 család él, és itt van lehetőség arra, hogy az orvosi vizsgálatokat el tudják végezni. Ebben a programban sikerült beszerezni eszközöket, amelyekkel EKG-t, vérnyomást, vércukor szintet tudnak mérni, sőt tanácsot tudnak adni,  például a prosztata szűrésre való felvilágosítással, hogy miért is van erre szükség, illetve a daganatos betegségek megelőzésével is foglalkoznak a tanácsadók ebben a programban, az itt élő lakosokkal.

A 2021 év végéig zajló programban életvezetési, háztartás-gazdálkodási, családtervezési tanácsadások is szerepelnek az egészségügyi szemléletformáló eseményeken és szűréseken túl.

A cél nyilván a prevenció és a gyerekek felvilágosítása, egészséges életmódra szoktatása.

Kapcsolódó galéria

Közösen a kiútért