Egészségügyi ellátás - Fontos információk és tudnivalók egy helyen
Egészségügyi ellátás - Fontos információk és tudnivalók egy helyen

A koronavírus-járvány, mint ahogyan az élet minden területére, így főként az egészségügyi ellátás menetére is kihatott. Hosszú hetekig látogatási tilalom volt érvényben a kórházakban, az egészségügyi szűrővizsgálatok pedig szüneteltek. Mostanra azonban, ahogy a szabályok lazultak, az egészségügyi intézmények is megnyitották kapuikat a beteglátogatók előtt. De nem csak ez változott. Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat.

 Szabályokhoz kötött a látogatás

Múlt héten feloldották a látogatási tilalmat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház telephelyein – kivételt képeznek ez alól a Jósa András Oktatókórház COVID-ellátásra kijelölt gyermek- és fekvőbeteg-osztályai –, azonban bizonyos szabályoknak eleget kell tenni:

 – A látogatási időtartam maximum 20 perc lehet.

 – Egy beteget egy időben lehetőleg 1, maximum 2 látogató látogathat.

– A látogató köteles maszkot viselni.

– Többágyas kórtermekben egy időben csak egy beteget látogathatnak.

– A belépésnél testhőmérséklet-mérés történik. Láz vagy hőemelkedés esetén a látogatás nem megengedett.

Diszpécser segíti az állandó kapcsolattartást

A sürgősségi betegellátó centrumban a beteget egyszerre egy hozzátartozó látogathatja, a látogatás során maszk és kézfertőtlenítő használata kötelező! A látogatási időn kívül a beteg és a hozzátartozó közötti állandó kapcsolattartást a zöld munkapólót viselő sürgősségi osztályos diszpécser biztosítja. A sürgősségi osztályos diszpécser közvetlen telefonszáma: 06-20/272-4046. Látogatási időn kívül egyébként a beteg az osztály külső várótermében bármikor személyesen találkozhat látogatójával, azonban a külső váróteremben is szükséges a biztonsági óvintézkedések betartása – maszk viselése, a kihelyezett adagolóból kézfertőtlenítés, a biztonsági távolság tartása. Az intenzív kórteremben a látogatási idő délután 17:00-tól 17:20-ig tart. Ettől eltérő időpontban csak a kezelőorvos engedélyével van lehetőség rövid látogatásra. Az intenzív kórteremben a látogató számára a megfelelő védőeszközöket a kórház biztosítja.

Lehetőség van apás szülésre

Már a szülészeti osztály is látogatható, itt is a látogatás általános szabályai érvényesek, és igény esetén az apa ott lehet a szülő nő mellett a szülés teljes ideje alatt. Az apás szülések azonban (vagy felnőtt kísérő jelenléte a szüléseknél) meghatározott szabályok betartásával, valamint nyilatkozattétellel (influenza védőoltás megléte, koronavírus gyanújára vonatkozó kérdések megválaszolása) történhetnek.

Elindultak a népegészségügyi szűrővizsgálatok

Június elsejétől elindultak a népegészségügyi szűrővizsgálatok, az emlőszűrés, a méhnyakszűrés és a vastagbélszűrés is. A szűrésekre előjegyzés és időpont-egyeztetés szükséges, az előjegyzett páciensek egészségesen, csak az előszűrést (per-triage) követően vehetnek részt a vizsgálatokon. A bejelentkezés és időpont-egyeztetés a kórház honlapján közzétett telefonszámokon lehetséges. Akiknek a járvány miatt elveszett az időpontja, újat kell kérnie.

A tüdőszűrés is működik

A tüdőszűrés is működik a Víz utcán. Ennek igénybevételéhez is telefonos egyeztetésre van szükség. Elérhetõség: 06-42/414-164.

Szakrendelések: a régi időpontok nem érvényesek

Dr. Szondi Zita, az intézmény orvosigazgatója arról tájékoztatta a Nyíregyházi Napló szerkesztőségét, hogy a szakrendelésekre a veszélyhelyzet előtt adott időpontok általában nem érvényesek, ezért kérik betegeiket, amennyiben indokolt, keressék a kórház honlapján megadott telefonszámokon a szakrendeléseket, ahol telefonkonzultációt követően időpont-egyeztetés történik.

Előszűrést végeznek

A kórházak bejáratánál továbbra is előszűrést végeznek – a testhőmérséklet-mérés mellett járványügyi kérdőív kitöltésére is sor kerül –, csak azok léphetnek be az intézmények területére, akiknél nem merül fel a koronavírus-fertőzöttség gyanúja. Amennyiben lehetőségük van rá, nyomtassák ki a kérdőíveket, és kitöltve vigyék magukkal, ezzel is segítve és gördülékenyebbé téve az előszűrést végző dolgozók munkáját.

A kinyomtatható kérdőív letölthető a kórház honlapjáról.