Egész héten mulatnak (is): ilyen a népköltészet hete a Bemben!

Népköltészet, népdalok, népmesék és kiállítások. Huszonnyolcadik alkalommal rendezik meg a Népköltészet hetét a Bem József Általános Iskolában. Az intézményben egész héten a népi hagyományok körül forognak a programok. Bemutatkoznak a tehetséges diákok, külföldi, Erasmus programos hallgatókat tanítanak (nép)táncolni és még a leendő iskolásoknak is szerveznek programokat.

A Bem József Általános Iskola tornatermében hétfő reggel több osztály énekelte együtt az 'Anyám, édesanyám elfeslett a csizmám' című népdalt. A hét éves Kavalecz Emese nagy szemekkel nézett rám, amikor azt kérdeztem, miről is szól ezt a népdal.

- Arról szól, hogy megveszik a csizmát és megígéri az anyuka, hogy megveszi a csizmát neki, a kisfiának.

- Miért kell neki csizmát venni? – kérdezek vissza.

- Azért mert elfeslett és már nem tetszik, lyukas elkopott és még nagyon rossz is. Egyébként ez a kedvenc dalom... - tette hozzá Emese.

A negyedikes Deák-Szabó Dorka ellenben azt is szereti a népdalokban, hogy közösen lehet őket énekelni.

- Szeretek énekelni, mert az olyan jó. Jól hangzik, nagyon szép...

- Nem ciki népdalokat énekelni?

- Szerintem nem, ez olyan szép, meg vannak közülük viccesek, vannak szomorkásak, szerelmesek, sok minden van, szóval izgalmas...  

A népdalok után egy negyedikes kislány citerázni kezd. A hangszer hangja betölti a termet.

- Két éve citerázok és nagyon megtetszett első látásra ez a hangszer és beleegyeztünk anyáékkal, hogy ez lesz a hangszerem.

- Most mit játszottál, mi volt ez a dal?

- A nincsen semmi hó!

- Miről szól ez a dal?

- Arról, hogy el akar menni egy fiú a rózsáért, de befagyott a tó és elcsúszik rajta...

1991 óta minden évben

A nyíregyházi Bem József Általános Iskolában 28. alkalommal rendezik meg a Népköltészet hetét. Ilyenkor minden a népi hagyományokról szól. Az intézmény folyosóján népi eszközökből látható kiállítás, a könyvtárban pedig csuhébábokat lehet megtekinteni. Az intézmény igazgatója, dr. Baloghné Mester Éva úgy véli az iskolában a gyerekekkel a népi hagyományokat a lehető legélvezetesebb módon kell megismertetni.

Nagyon fontos számunkra a népi kultúrának, a népi hagyományoknak az ápolása és ezen a héten szeretnénk a gyerekek figyelmét fokozottan felhívni erre. Igazából minden napunkat átszövi ez, hiszen énekórán megtanulják a gyerekek a népdalokat. Rajzórán visszaemlékeznek a népi építészetre, a népi kultúrára, itt viszont fokozottan erre irányítjuk a gyerekek figyelmét. Lehetőségük van a gyerekeknek bemutatkozásra, népdaléneklési versenyt szervezünk. Lehet hangszeres bemutatót tartani, vers- és mesemondó versenyt szervezünk, és ilyenkor nagyon jó hangulatban telik ez a hét, hiszen mindenki meg tudja mutatni, hogy miben jó. Ezt kiegészíti most a könyvtárunkban egy csuhé bemutató, nyilván a népi hagyományokat követve, illetve egy kis népköltészeti bemutató. Népi játékokat is tanulnak a gyerekek és pontosan a holnapi nap folyamán jön hozzánk egy külföldi delegáció, nyolc fővel az Erasmus program keretében és nekik fogjuk megtanítani ezeket a játékokat, illetve majd a művészeti iskolások is néptáncbemutatót fognak tartani. Szeretnénk még közelebb hozni ezeket a tevékenységeket, és azt, hogy népi játékot játszani jó, van egy hangulata, lehet jól szórakozni, nem csak azzal, hogy a mobilt nyomkodjuk és esetleg a mobilon játszunk. Nagyon sok tehetséges gyerekünk van, nagyon sokan hangszeren játszanak. Zeneiskolába járnak a gyerekek, sőt a zeneiskola ide jár hozzánk, tehát helyben is van lehetőségük a gyerekeknek erre. Ami még fontos, hogy az óvodásokat is próbáljuk ebbe bevonni, hiszen pénteken fél kettőkor nekik lesz lehetőségük vers és mesemondásban megmutatkozni és utána kézműves foglalkozást tartunk, szintén a népművészet jegyében a leendő iskolás gyerekeknek.

- mondta el dr. Baloghné Mester Éva.

A nyíregyházi Bem József Általános iskolában a héten sokat fognak énekelni a gyerekek. Az is kiderült, hogy már nagyon várták, hogy a külföldi diákokat tanítsanak meg magyar táncokra és magyar dalokra.