Duális képzés – Sikeres a Nyíregyházi Egyetem projektje

Több mint 360 millió forintból fejlesztették a duális képzést és a kooperatív képzést a Nyíregyházi Egyetemen, egy európai uniós projekt keretében. Ennek eredményeként már több mint 100 hallgató vett részt a képzések valamelyikén, és több mint 100 partneri megállapodást is kötött az egyetem a helyi gazdasági szereplőkkel.

Egy négyéves projekt zárókonferenciáját tartották a Nyíregyházi Egyetemen kedden. A duális felsőoktatási képzés eredményeiről beszámoló programon kiderült, egyre nagyobb a kereslet a képzésforma iránt, a hallgatók és a munkáltatók részéről egyaránt – erről beszélt dr. Szigeti Ferenc főiskolai tanár, a projekt szakmai vezetője.

Több mint 360 millió forint támogatást kaptunk, melyet úgy használtunk fel, hogy minél vonzóbbá tegyük a duális képzést. Ma már a hallgatók is látják, hogy akkor lesznek vonzók a munkaerőpiacon, ha minél több gyakorlati ismeretre tesznek szert. Ez jó a vállalatoknak is, hiszen maguknak tudják kinevelni a munkavállalót. Az akcióinknak köszönhetően folyamatosan növekvő számokat kaptunk, 87 hallgatónk volt 2019-ig, most a pandémia miatt 50 duálisos és 6 kooperatív képzésben részt vevő hallgatónk van.”

A projekt szakmai vezetője hozzátette, jelenleg több területről, összesen 72 partner vesz részt a képzésben, több cég pedig több szakon is kötött együttműködési megállapodás az egyetemmel, így bőven 100 fölött van a duális partnerek száma. Dr. Ulrich Attila alpolgármester elmondta, jó eredmény az is, hogy a képzésben részt vevő hallgatók nagy része itthon maradt, és a megyében vállal munkát.

Az külön öröm, hogy a duális képzés időszaka alatt 72 digitális tananyag született, további 45 gazdasági szereplő csatlakozott a projekthez, ami azt mutatja, hogy a nyíregyházi és a megyei cégek érdeke is az, hogy a hallgatók minél hamarabb és könnyebben kerülhessenek a munka világába. Azt gondolom, hogy ezt folytatni kell, a képzési forma a hallgatók, a munkáltatók és az egyetem számára is egyaránt előnyös.”

Dr. Kovács Zoltán intézetigazgató elmondta, az egyetem 2021 augusztusától modellváltó egyetemként egy új struktúrában folytatja a munkát, és ehhez újfajta finanszírozási rendszer is tartozik. Ennek egy fontos eleme a regionális megtartó erő, mely azt mutatja meg, hogy mennyien maradnak a térségben.

Fontos feladatunk, hogy a térségben dolgozzanak és helyezkedjenek el azok a hallgatók, akik a duális, illetve a kooperatív képzésben vesznek részt. Ezt segíti, hogy a hallgató a céghez ismerősként fog csatlakozni a végzést követően.”

Az intézetigazgató hozzátette, több képzés területén is nagyon magas a regionális megtartóerő. Az agrárképzés területén több mint 80 százalék ez az érték, de hasonlóan magas a pedagógusképzésben is. A cél, hogy a többi képzésben is növekedjenek ezek a számok, hiszen közös érdek, hogy az itt végzett hallgatók itt is maradjanak.

Kapcsolódó galéria

Duális képzés az egyetemen 20211207