Drónokat és helikoptereket is bevetnek a parlagfüves területek felszámolásáért
Fotó: Illusztráció

A parlagfűvel fertőzött földterületek felderítése folyamatosan zajlik szerte a megyében. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy hamarosan megkezdődik a légi felderítés is, amikor drónokat, valamint augusztus hónapban helikoptert is bevetnek a szakemberek. A cél nem a bírságolás, hanem a parlagfüves területek felszámolása.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy ne mulasszák el a parlagfű elleni védekezési kötelezettségüket, és ne halasszák későre a használatukban lévő területek művelését. A betakarítást követően a kalászos tarlókon a gyomok, köztük a parlagfű nagymértékű, gyors fejlődése várható a csapadékos időjárás miatt. A közérdekű védekezés elrendelésének és az ezzel járó szankciók elkerülésének legjobb módja a tarlóhántás megfelelő minőségben történő elvégzése. Belterületeken az illetékes jegyzők kezdeményezhetnek eljárást, és rendelhetnek el kényszerkaszálást, amennyiben erre szükség van. A parlagfűvel fertőzött földterületek felderítése folyamatosan zajlik szerte a megyében. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy hamarosan megkezdődik a légi felderítés is, amikor drónokat, valamint augusztus hónapban helikoptert is bevetnek a szakemberek.

Nem a büntetés a cél

A felderítés során a földhivatali mezőgazdász vagy az önkormányzat jegyzője a parlagfüves területeket beméri, jegyzőkönyvezi, lefotózza, ezek a dokumentumok a későbbi eljárás lefolytatásához szükségesek. A felvételezés során a nem művelt, ugaroltatott parlagfüves területeket is rögzítik. A nem megfelelően gyomirtott kukorica, napraforgó, dinnye, burgonya táblákban található foltokat, tábla széleket is jegyzőkönyvezik. A törvény alapján a gazdálkodó kötelessége az ilyen fertőzött részeken az egészségkárosító, allergén parlagfű kiirtása. Az eljárás megindítását követően, jogszabálysértés esetén a parlagfüves terület nagyságtól függően, 15 ezertől 5 millió forintig terjedő növényvédelmi bírságot lehet kiróni, valamint az eljárás költségeinek megtérítéséről is rendelkezni kell, melyeket a földhasználónak vagy tulajdonosnak kell megfizetnie. A parlagfű mentesítés mindannyiunk közös ügye, a cél nem a bírságolás, hanem a parlagfüves területek felszámolására.