Dráguló biztosítás

Az elmúlt években folyamatosan csökkent a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás díja, amely mára fenntarthatatlanná vált. Európai összehasonlításban a magyarok fizetnek a legkevesebbet. Az olaszoknál háromszoros, a németeknél hétszeres, de még Romániában is kétszer annyit fizetnek az autósok a kötelező biztosításért. Jövőre átlagosan 10 százalékkal nőnek a díjak, ami ezerötszáz-kétezer forintos többletköltséget jelent az autótulajdonosoknak. Január elsejéig válthatnak biztosítót azok, akik 2010 előtt kötöttek kötelező gépjármű felelősség biztosítást. A 2010 utáni kötéseket csak az évfordulót követően lehet módosítani.

– Évente egyszer van lehetőségünk arra, hogy a gépjármű felelősség biztosítási szerződésünket átvigyük másik biztosítóhoz – mondta Mészáros Rináldó, biztosítási alkusz. – A biztosítók következő évi díjtáblázatait mindenképpen érdemes megvárni, és csak akkor indokolt a váltás, ha a jelenleginél jobb feltételeket találunk valamelyik másik társaságnál. A díjszámítás egyébként bonyolult feltételrendszer alapján történik és egyénre szabott. Ezekről a biztosító társaságoknál, vagy az internetről tájékozódhatnak az ügyfelek.

A szakember szerint az idei kampány legfontosabb kérdése az lesz, hogy a díjemelkedéssel szembesülő autósok át tudnak-e szerződni kedvezőbb feltételeket nyújtó társasághoz, vagy maradnak a réginél. Tavaly egyébként több mint 300 ezren váltottak biztosítót.