Down - szindróma világnapja - Közösségi programokkal várták az érdeklődőket
Fotó: Szarka Lajos

A Down - szindróma világnapja alkalmából „A különbség kisebb, mint gondolnád” mottóval idén is megszervezte társadalmi célú programját a Csodavár Alapítvány a nyíregyházi központjukban. Az esemény vendégeit sportbemutatóval és flashmobbal várták, amelyek izgalmas és szórakoztató pillanatokat kínáltak minden résztvevő számára. A rendezvény hangulatát és közösségi élményét tovább fokozta a zokni formájú linzer közös dekorálása, így nem csupán szórakoztató és sportos élményt nyújtott, hanem egyben kifejezte az összetartozás fontosságát is.

Március 21 a Down-szindróma világnapja, amely felhívja a figyelmet a rendellenességben élő emberek- és családjaik elfogadására és megértésére. Az első ilyen világnapot 2006-ban ünnepelték Svájcban, de csak két évvel később, 2008-ban lett hivatalos. A dátum nem véletlenül lett kiválasztva. Ha valakinek a 21-es kromoszómája triplázódik, Down-szindrómával születik. Ezért lett 03.21. a Down-szindróma Világnapja. Ez a nap világszerte arról szól, hogy az emberek felemás zoknit húzva felhívják a figyelmet arra, hogy támogatják a fogyatékossággal élőket. Magyarországon először a nyíregyházi Rejtett Kincsek Down Egyesület szervezte meg a világnapi rendezvényt 2009-ben a Vígszínházban. Az esemény országos méretűvé nőtte ki magát, és azóta is rendszeresen szerveznek hasonló eseményeket az egyesület által.

„A különbség kisebb, mint gondolnád. A Down-világnap logója egy felemás zokni, ami a sarkánál össze van illesztve és ebből adódik, hogy vannak kis különbségek de mindenki egyforma, egyenértékű. Erre próbáljuk felhívni a társadalom figyelmét, hogy mindenki elfogadó legyen legalább ezen a napon” – hangsúlyozta Kisariné Czirják Mária a Rejtett Kincsek Down Egyesület titkára.

2011-ben létrejött a Csodavár Inkluzív Fejlesztő Központ, amelynek célja, hogy a tipikus fejlődési gyerekek és a Down-szindrómás gyermekek együtt szocializálódjanak és játszanak. A szervezet csütörtöki eseményén sportbemutatóval és flashmobbal várták az érdeklődőket, amely jó alkalmat adott a közösségi pillanatok átélésére.

„Nagyon sok olyan szolgáltatásunk van, ami valamilyen fejlesztést szolgál: van alapozó terápia, neurofeedback terápia, de állapot mérésekre is van lehetőség, ha a szülők kíváncsiak rá, hogy miben elmaradott a gyerekük, milyen fejlesztésre van szüksége” – emelte ki Buda Barna a Csodavár Korai Fejlesztő Központ intézményvezetője.

Ez a nap arra is emlékezteti a társadalmat, hogy minden ember értékes és egyedi, függetlenül attól, hogy hány kromoszómával rendelkezik. A Down-szindróma Világnapja az elfogadás ünnepe, amely arra ösztönöz, hogy elfogadással és megértéssel forduljon a társadalom azok felé, akik különleges kromoszómákkal rendelkeznek, és segítségre van szükségük ahhoz, hogy teljes életet élhessenek.

 

Kapcsolódó galéria

Down Világnap a Csodavárban 2024