Dóra és a Felfedezők: alázatosság, zenei szabadság és rengeteg nyíregyházi koncert

Zene Sóstón, VIDOR Fesztivál, Like Tehetségkutató, karácsonyi forgatag, városi gyermeknap, Helló Nyíregyháza?! A Dóra és a Felfedezők évről évre valamennyi városi rendezvényen muzsikál. Teszik ezt alázattal és rendkívüli tehetséggel. A fiatalokból álló helyi zenekar mozgatórugójával, Dórával beszélgettem:

Most búcsúztatjuk a téli álmokat, ahogy van egy kis szabadidőnk, rögtön próbálunk! Új dalokon dolgozunk, és közben el-elámulok: az önzetlenség és a baráti-testvéri kötelékek teljessé teszik zenénket. Öten alkotjuk a formációt, hárman testvérek vagyunk.

Major Dóra 20 évesen a zenekar legidősebb tagja, énekese és egyik szövegírója. Testvére Gábor szintén ír dalszövegeket, sőt a legtöbb alapot, zenei témát ő hozza gitáros-vokalistaként. Persze teljes a demokrácia, olyannyira, hogy a Major család legfiatalabb tagja, a 13 éves Gergő is szabad kezet kap. Ő mindössze 9 évesen lett a Dóra és a Felfedezők basszusgitárosa.

A dobosunkat, Farkas Bács Leventét egy zeneiskolai gitárórán ismerte meg Gábor, a billentyűsünk pedig Levi osztálytársa, Tóth Martin lett. Valamennyien a zenei szabadságot, az alkotást szeretjük a Dóra és a Felfedezőkben! Volt, hogy feldolgozásokat is játszottunk megalakulásunk után nem sokkal, de mindig is arra törekedtünk, hogy önmagunkat mutassuk meg! Büszkék vagyunk arra, hogy már egy egész estés koncertet tudunk végig játszani saját dalainkkal!

Dóra azt mondja, zenei fejlődésük ugyan folyamatos, de látják, tudják: eddig nem volt a zenekar ’tempója’ túl gyors, hiszen mindenki tanul(t), sportol(t), zeneiskolába jár(t), és így tovább. De idei céljuk, hogy a ’befogadható’ akusztikus folk-popjukból még több és jobb legyen! És ehhez lehetőségeik, tehetségük is megvan, ráadásul zenélés közben most már egyként veszik a levegőt, tudják, mikor kell szünetet tartani, vagy éppen mikor kell felpörgetni, erőteljesebbé tenni dalaikat. Várjuk a Dóra és a Felfedezők újabb sikereit, valamint a zenekar következő, március 9-ei belvárosi koncertjét – Dóráék akkor Chloéval csavarognak, zenélnek a nyíregyházi New Yorkban!

Szerző: Rutkai

Fotók: Kenéz Ica
perme.hu