Dönts jól, jövőd a tét – Pályaválasztási Kiállítás nyílt a Continental Arénában
Fotó: Szarka Lajos

Dönts jól, jövőd a tét”. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal már 22. alkalommal rendezi meg a pályaválasztási kiállítást, ahol közel 80 kiállító – közép- és felsőfokú oktatási intézmények, partnerszervezetek, valamint munkaadók várják az érdeklődő diákokat és szülőket.  

Gyakorlati tapasztalatok

Immár 22. alkalommal rendezte meg a Pályaválasztási Kiállítást a megyei kormányhivatal, idén ismét a Continental Arénában. Tavaly a hagyomány szerint kétnapos, őszi eseményt a koronavírus-világjárvány miatt nem lehetett megrendezni a hagyományos formában, azonban idén ismét személyesen találkozhattak a fiatalok és a kiállítók. A Nyíregyházi Szakképzési Centrum jelentős területen mutatkozik be a rendezvényen. Gurbánné Papp Mária főigazgató elmondta, mind a 10 iskolájuk kiállít külön-külön, de fontosnak tartja a szakmaudvarukat is, ahol az általuk kínált szakmákat ismerhetik meg, és ki is kipróbálhatják a diákok.

Itt vannak azok a tanulóink, akik jelenleg valamilyen szakmát tanulnak és meg tudják mutatni az érdeklődőknek, hogy ez milyen, amit ki is próbálhatnak, az pedig nagyon fontos, hogy életszerűen kipróbáljanak egy szakmát, mielőtt választanak.”

Az első szakma fontossága

A kétnapos Pályaválasztási Kiállítást Román István főispán nyitotta meg. Kiemelte, hogy a fiataloknak szeretnének segíteni abban, hogy a pályaválasztás kapcsán jó döntést hozzanak, jó szakmát válasszanak. Ezért szervezték úgy a kiállítást, hogy ne csak a szakképző intézményeket ismerhessék meg, hanem a megye jelentős cégeit is.

A mai trendek szerint 6-7 évente nemcsak munkahelyet, hanem munkát is váltanak az emberek, éppen ezért azt gondolhatnánk, hogy az első szakma megtalálása nem is annyira fontos. De fontos, a világ gyakran és kiszámíthatatlanul változik, és bizonyos szakmák felértékelődnek, most például az energetikai és műszaki terület, és bizonyos szakmák kevésbé lesznek kelendőek, de fontos az első szakma, az elrugaszkodás, és hogy ezt Magyarország Kormánya segítse, 25 éves korig nem kell adót fizetni a fiataloknak.”

Lehetőségek Nyíregyházán

A megyei kormányhivatal egyik legnagyobb rendezvényének megnyitóján dr. Kovács Ferenc polgármester hangsúlyozta, a városnak nagyon fontos, hogy a fiatalok minőségi képzést kapjanak, piacképes szakmával lépjenek ki az iskolarendszerből, és Nyíregyházán maradjanak, vagy visszatérjenek ide.

Jó döntéshez jó döntés-előkészítés kell, amihez megfelelő információk szükségesek. Erre jó ez a kiállítás, mindenkit arra biztatok, hogy tudjon meg mindent, ami számára érdekes, és töltsön itt hasznos időt. Nyíregyháza nagyon épít a fiatalokra, és arra, hogy akik befejezik a tanulmányaikat, visszajönnek, itt fognak élni, lakni, ezért az önkormányzat sok programot indított el, az egyik a lakáshoz való hozzájutást segíti, de a legfontosabb a munkahely. Most Nyíregyházán elindultak nagyon komoly munkahelyteremtő beruházások, és 2-3 év múlva már több ezer új munkahely lesz számításaink szerint.”

Felértékelődött a szakképzés

Az ünnepélyes megnyitón többek között elhangzott, hogy az elmúlt években felértékelődött a szakképzés, a szakmatanulás, amit már az iskolaválasztásnál sem szabad figyelmen kívül hagyni. Aki pedig hiányszakmát tanul, könnyebben tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

Az információ hatalmas érték, a mai napon sok információt lehet beszerezni arról, hova is tovább. Többféle irány van, mehetünk a szakképzésbe, már szinte minden szakma hiányszakma, és mehetünk persze gimnáziumba és utána az egyetemekre is.”

Ha pedig valaki sikeres, akkor sikeres az a közösség, ahonnan ő származik, Nyíregyháza, Sz-Sz-B megye, és végső soron sikeres lehet ez az ország is – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Kapcsolódó galéria

Dönts jól, jövőd a tét 2022