Doni emlékmenet – Közel 200 kilométert sétálnak a fiatalok a hősökre emlékezve

80 évvel ezelőtt, 1943. január 12-én indult a doni áttörés, magyar szempontból a második világháború egyik legtragikusabb eseménye. Koszorúzással emlékeztek az eseményekre múlt héten Nyíregyházán is, majd elindult a már hagyományosnak számító doni emléktúra is. 4 nap alatt közel 200 kilométert tettek meg a résztvevők, összesen 16 település érintésével. A Honvédsuli Egyesület már 11. éve emlékezett meneteléssel a Don-kanyarban elhunyt magyar katonákra. A menet első állomása a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Újfehértó volt pénteken, szombaton reggel pedig Biriből indultak tovább útjukra.

Honvéd kadétok, katonák és civilek is részt vettek a doni emlékmeneten. Hosszú évek állnak már az emléktúra háta mögött, 11 éve járják a megyét és már 187 helyszínen jártak. A Honvédsuli Egyesület kezdeményezése azért is fontos, mert javarészt általános és középiskolás diákok vesznek részt évről évre az emlékmeneten, olyan fiatalok, akik történelemkönyvekből ismerik az eseményeket vagy esetleg nagyszüleik, dédszüleik mesélhettek róla.

Doni események

80 évvel ezelőtt történt a magyar történelem egyik legtragikusabb eseménye a Don-kanyarban. Január 12-én magyar férfiakra, férjekre, apákra, nagyapákra, testvérekre és barátokra emlékezünk, akik életüket vesztették a második világháború csatájában. -30 fokos hidegben, erős harckocsi támogatással indult a szovjet támadás 1943. január 12-én az arcvonal északi részén. A hivatalos magyar jelentés szerint a könnyű hadosztály és a gyalogezred is hősiesen harcolt a nagy hideg ellenére is, bár az első támadásokat visszaverte, végül nagy veszteségeket szenvedett. Becslések szerint 1943 januárjában 49 ezer honvéd esett el, 50 ezren megsebesültek, 27 ezer fő pedig szovjet hadifogságba került vagy eltűnt.

Doni emlékmenet

A Honvédsuli Egyesület által szervezett emlékmenetek résztvevői ezekre az eseményekre és a hősi halált halt katonákra emlékeznek minden évben. Céljaik között szerepel, hogy minden települést érintsenek a megyében. Ez azért is fontos számukra, mert hét évvel ezelőtt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés a történelmi zászló egy másolatát ajándékozta nekik, ezt pedig mind a 229 településre el szeretnék vinni. Eddig 1525 kilométert meneteltek, ebben az évben közel 200 kilométert, a 2024-es emlékmenetre még 42 településük maradt.

Újfehértó-Biri-Nyírbátor

Január 13-án, pénteken Újfehértóról indultak, majd másnap reggel 8 órakor Biriből folytatták az útjukat, ahol Kovács Zsuzsanna, a Honvédsuli Egyesület elnöke mesélt az emléktúra részleteiről.

Itt, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében 11 éve szervezzük meg a doni emlékmenetet és ez az országos MATASZ DON-80 hivatalos megyei szakasza. Azért is szervezzük ezeket leginkább, mert a fiatalság hazafias és honvédelmi nevelésével foglalkozunk 2011 óta és élménypedagógiával igyekszünk egy kicsit megismertetni a történelmet, megismertetni azt, hogy ha a településeken elmennek az emlékművek mellett, akkor tudják, hogy azok a nevek bizony miért vannak ott és kik voltak ők” – nyilatkozta Kovács Zsuzsanna.

A katonai egyenruhák mellett korhű ruhákat viseltek a résztvevők.

A Honvédsuli hagyományőrző kadétjai, illetve bevontuk a honvéd kadét programos iskolák honvéd kadétjait is, ők öltötték fel magukra a hagyományőrző, korhű egyenruhákat. Itt második világháborús egyenruhákat láthatunk, a magyar királyi 2. Rákóczi Ferenc 12. honvéd gyalogezred ruházatát, illetve van közöttük szovjet, valamint román hagyományőrző is” – tette hozzá az elnök.

Az emlékmenet január 16-án, hétfőn ért véget, akkor értek a célállomásra, vagyis Nyírbátorba.