Divatban az év madara, a gólyatöcs – Fekete-fehér mindörökké

A gólyatöcs vagyis a széki gólya a gulipán és nagy póling versenyében győzött. Madárbarátok választották ezt az igazi világpolgárt. Az Antarktisz kivételével valamennyi kontinensen előfordul. Költöző madár, tehát ezekben a hónapokban a meleg Afrikában lakik.

Így szól Dr. Szép Tibor egyetemei tanár bemutatója:

Az egyik legkarakteresebb madárról van szó. Egy 30-40 centis madarat kell elképzelni, nagy hosszú, vékony lábbal, ami az emberek fantáziáját megragadja, és nagyon ritka madárról van szó egyébként. De van egy más praktikus dolog, ami miatt sokan szavaztak rá. Ez a madár nedves, vizes kis tavaknak a madara, amelyek egyre jobban fogyatkoznak ma hazánkban, így a mi megyénkben is. Egy ilyen kampány során felhívják az emberek figyelmét, a gazdálkodók, a természetszeretők figyelmét. Ahhoz, hogy lássunk ilyen madarakat nagyon fontos, hogy ne csak szántóföldek legyenek, hanem valahova beékelődött kis tavacskák is megmaradjanak.

Ha a klímaváltozás miatt egyre gyakrabban kiszáradó vizeket megóvjuk, nagyon sok madárnak biztosítunk életlehetőséget.

Magányosan is fészkelnek, de társas körben is élnek, mindkét életforma gyakori náluk. Kedvelik a sekély, szikes tavakat és öntésterületeket, ahol hosszú, piros lábaikkal a vízben gázolnak. A Kiskunság és a Hortobágy térségében fordulnak elő leggyakrabban, akár kisebb telepekben is. De nem messze tőlünk, a Szelkó tó környékén is találkozhatunk vele. Fekete-fehér színével valóban a miniatűr fehér gólyához hasonlít.

Nehéz azt mondani, hogy haszon, hiszen egy nagyon ritka madárról van szó. Egyébként rovarokkal táplálkozik, hogyha nagyon szigorúan nézem, akkor káros nem lehet. Alapvetően nem is a haszna fontos, hanem inkább a különlegessége. Azok a tájak, azok az országok, ahol ilyen madárral találkozunk, az jelzi, hogy nagyon gazdag élőhelyekkel, gazdag természettel rendelkezik. ez egy indikátora annak, hogy mennyire egészséges egy táj, a természet. Ezért fontos megőrizni ezeket a ritka madárfajokat, mint a gólyatöcs.

 figyelmeztetett a szakember.

A gólyatöcs hazánkban fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 250 ezer forint. Magyarországon az időjárás függvényében 200, de akár 1000 pár is költhet évente. Márciusban és áprilisban már Nyíregyháza környékén is találkozhatunk velük. 

 

Matyasovszki Edit

Fotók: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület