Disznótoros fesztivál – busók lepik majd el a múzeumfalut
Disznótoros fesztivál – busók lepik majd el a múzeumfalut

Bár március 20-a a csillagászati tél vége, már február 19-én (szombaton) is megpróbálják elűzni a telet a busók Nyíregyházán. Egészen Mohácsról érkeznek majd a szabolcsi megyeszékhelyre, hogy a IV. Nyírségi Disznótoros Fesztiválon és egyben a XX. Nemzetközi Böllérversenyen a mohácsi sokácok táncaiból adjanak ízelítőt a közönségnek.

A busójárás több száz éves múltra tekint vissza Magyar­országon. Az UNESCO által is elismert esemény (2009-ben vették fel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára) körülbelül mindig egy hétig – a farsangi szezon végén – tart Mohácson. Azt szimbolizálja, hogy ilyenkor intünk búcsút a télnek, a busók pedig – ijesztő jelmezeket viselve – segítenek ebben, hogy elriasztják a hideg időt.

110 fős csoport Mohácsról

A dél-magyarországi városból február 19-én – a hivatalos mohácsi busójárás előtt alig egy héttel – Nyíregyhá­zára, a disznótoros fesztiválra érkezik a Botos Busócsoport, hogy az ottani sokácok táncaiból ízelítőt adjanak a közönségnek.

– A csoportunk 2002-ben alakult pár barát csatlakozásával. Bár már előtte is többen beöltöztünk busónak a baráti társaságból, de idővel rádöbbentünk, hogy ezt akár saját csoportot alakítva is megtehetnénk. Végül ennek az lett az eredménye, hogy mára már a Botos Busócsoport 110 főt számlál és a második legnagyobb csoport Mo­hácson – mondta el megkeresésünkre Zselinszky Zoltán, a csoport vezetője, hozzátéve, hogy az alapításkor csak busók voltak a tagok, mára már szép számmal vannak a csoportban sokác lányok, „Szépbusók” és a busók kísérői, a „Jankelék” is.

Bejárják az országot

– A Botos Busócsoport vendégszerepelt korábban Veszprémben és Körmenden is, ahol hét alkalommal vettünk részt a Rába-parti Magyar Napok rendezvénysorozatán. Felléptünk még Debrecenben, Pécsen, Kaposváron, Siklóson, Baján, Szarvaskenden, Magyar­szecsődön, Felső-Berkiben, Tataházán, Csikérián, Derecskén és több alkalommal Budapesten is. 2011-ben a Miskolci Kocsonyafesztivál díszvendégei voltunk! A busójárás ideje alatt pedig rendszeresen, több baranyai iskolában-óvodában ismertetjük  meg a kicsikkel, nagyobbakkal ezt a népszokást.

A csoportvezető kiemelte, február 19-én a Sóstói Múzeumfaluban a mohácsi sokácok táncaiból fognak ízelítőt adni a közönségnek, így a hagyományukból is, remélve, hogy többen kedvet kapnak majd arra, hogy Mohácsra látogatva megnézzék a busójárást!