Diócsörgő és gyertyamártás – Őszi szünet a Sóstói Múzeumfaluban
Fotó: Szarka Lajos

Idén is programot kínál a Sóstói Múzeumfalu az őszi szünetre. Keddtől péntekig minden napra kerül egy központi téma, mely a kilátogató családokat szórakoztatja, közben megkóstolhatják a népi gasztronómia finomságait is.

 

Hamuban sült krumpli, szilvalekváros kalács, diócsörgő és gyertyamártás. Bőrözés és kemencében sült tök – így szól a nagyon szűkszavú ajánló a Sóstói Múzeumfalu Szünetelj velünk! e heti programjáról.

„Voltunk már máskor is, most kijöttünk a gyerekekkel, mivel őszi szünet van, és lefoglaljuk őket egy kicsit. Édesanyám mondta, hogy van Nyíregyházán falumúzeum, és eljöttünk megnézni. Bandika éppen játszik, a kisebb meg bement kipróbálni a bőrözést” – mondta a debreceni vendég, Fejes-Galla Viktória.

Nem napközis tábor jelleggel, hanem családostól fogadják a gyerekeket jóízű falatozásra, vidám játékra.

„Mindennap más történik a múzeumfaluban. Tematikus tárlatvezetést vehetnek ingyenesen igénybe a vendégeink. Kedden az állatlesen tárlatvezetés lesz, szerdán az illatok nyomán bele kell mindenbe szagolni, szimatolni. Csütörtökön a hangok útján – ez egy új tárlatvezetésünk, és nagyon izgalmas pecséteket gyűjtenek, és közben tele van a falu zajokkal és hangokkal. A pénteki napon pedig a fény útján megyünk, a múzeumfaluban úgy vezetjük végig a vendégeket, hogy a különböző világító eszközöket kell megkeresni a területen” – mesélt a heti programokról Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója.

Hosszú sétát kell persze tenni a múzeumfalu nagy területén, de ebben a csodás őszi időben mindenki örömmel járja végig az utcákat és portákat. A tematikus napokhoz tematikus ételek is tartoznak.

„Minden napnak megvan a tematikus népi gasztronómiai vonala is. Így kedden a Tökjó napon természetesen sütőtököt kóstolhatnak. Ezen kívül a kemencében sül majd szilvalekváros kalács, de diós-almás süteményt, illetve hamuban sült krumplit is kóstolhatnak a vendégeink. Minden napnak megvan a maga kézműves tevékenysége is. Bőrözni lehet, gyertyát mártani, a világítással kapcsolatos napunkon, vagy hangszereket lehet készíteni például” – folytatta az ajánlót az igazgató.

Péntekig mindennap eltölthetnek néhány órát a faluban. Szerdán 10–16 óráig illatzsákot és illatos képeslapot készíthetnek, de egyéb falusi illatok nyomába is indulhatnak. Csütörtökön például dióhéjból faragnak hangszert, pénteken aztán kemencében sül majd az alma.

Kapcsolódó galéria

Szünetelj velünk! 20211026