Demonstráció Záhonyban – A vidék megmaradásáért tüntettek a gazdák

Az Európai Bizottság újabb 1 évvel meghosszabbítaná az ukrán élelmiszerek korlátozás nélküli, teljesen szabad behozatalát. Az ellenőrizetlen minőségű, tiltott vegyszerekkel kezelt, GMO-s termékek nem csak a fogyasztókra nézve jelenthetnek veszélyt, hanem az uniós mezőgazdaságra is – hangzott el a záhonyi tüntetésen péntek délelőtt.

Egymás után sorakoztak a traktorok a záhonyi határátkelő közelében. Péntek délelőtt gazdatüntetést szervezett a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara miután az Európai Bizottság újabb egy évvel meghosszabbítaná az ukrán termékek korlátlan importját. A demonstrációra több százan érkeztek a magyar ukrán határhoz. Volt aki úgy nyilatkozott, lassan ők fizetnek a felvásárlóknak, hogy vegyék át a terményüket.

Azért jöttünk ide tüntetni, mert egyre több felmerülő probléma van itt a térségünkben is. Leginkább az ukrán gabonaszállítmányokkal van baj, illetve az uniós döntéshozás nem kedvező a mezőgazdaság és az ebben a szektorban dolgozók számára” – nyilatkozta Székely Zoltán, az egyik résztvevő. Mellette Gál László is hozzászólt a témához: „A megélhetésünk forog kockán most már ott járunk, hogy meg vannak számlálva a napjaink” – tette hozzá.

A gazdák közül többen is azt mondták a jövőjüket veszélyeztetné az Európai unió újabb engedménye. Tavaly szeptemberben már szerveztek egy gazdatüntetést Záhonyban, a mezőgazdaságban dolgozók már akkor érzékelték azokat a problémákat, amelyeket a nyugati országokban csak most.

Amit a németek, meg a franciák, egész Nyugat-Európa most tapasztal, mi tavaly ebben a helyzetben voltunk, gyakorlatilag fejre állt az egész piac” – mondta Farkas István, a tüntetés egy másik résztvevője.

Táblákkal, zászlókkal gyülekeztek a résztvevők a demonstráció helyszínén, több százan vettek részt a tüntetésen, az ország minden pontjáról érkeztek, többek között Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Heves vármegyéből is.

A magyar gazdák érdekeit képviseljük, nekünk minden egyes gazda elvesztése fáj, mert az a gazda, aki fölhagy a mezőgazdasággal és beköltözik a városba, az már soha többet nem fog újra vidékre költözni és így a vidék ereje fog elveszni, tehát én úgy gondolom, hogy minden vidéki emberért és minden magyar emberért itt vagyunk most a mai nap folyamán.” – nyilatkozta Szendrei László, a NAK Heves vármegyei szervezetének elnöke.

Az ellenőrizetlen minőségű, tiltott vegyszerekkel kezelt, GMO-s termékek nem csak a fogyasztókra nézve jelenthetnek veszélyt, hanem az uniós mezőgazdaságra is – hangsúlyozta a NAK Szabolcs vármegyei elnöke, majd kiemelte:„hallgassanak ránk az EU döntéshozói, tegyék amit kérünk a vidék megmaradásért”.

Több üzenetet is megfogalmaztak a tüntetők pénteken Záhonyban, a cél azonban egy volt: vegyék figyelembe a magyar gazdák kéréseit, a korlátozás nélküli ukrán termékek beáramlása óriási mértékű piaci nehézségeket okoz Magyarországnak, túlzott versenyhátrányba került a magyar mezőgazdaság. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is arra kérte a brüsszeli döntéshozókat, hogy a józan ész szabályai szerint gondolkodjanak. Győrffy Balázs hangsúlyozta: a döntéssel a mészárszékre küldik szinte az egész európai vidéket, köztük a magyar gazdákat is. A gabona mellett a baromfihús, a tojást és a magyar méz piacát is veszélyeztetik.

A kormányzat meghallotta a szavunkat és egyébként messze túlhaladva a nemzeti hatáskört betiltotta az ukrán termékek behozatalát. De legyünk őszinték ezzel nem fogjuk megoldani a problémánkat, hisz nekünk kellenek a korábbi piacaink. Itt most már arra lenne szükség, hogy Brüsszel is kezdjen el normálisan gondolkodni. Az ukrán mezőgazdasági termékeknek eddig is meg volt a piacuk. Vigyék oda ahova eddig vitték. Nekünk nem kell belőle egy kiló sem” – mondta beszédében Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Jakab István beszédében úgy fogalmazott, most már azok is tüntetnek Nyugat-Európa országaiban, akik korábban kinevettek minket. A MAGOSZ elnöke kiemelte, 23 Ukrajnából érkező termékre most is importtilalom van érvényben Magyarországon, Brüsszelben azonban keményen dolgoznak ez ellen. Csak a záhonyi határátkelőhelyen rengeteg élelmiszer érkezett 2022-ben és 2023-ban Ukrajnából, bizonyos termékek esetében a korábbi mennyiségek háromszorosa.

Az a cinizmus, ahogy a 3-400 százalékkal megnövekedett import, ezt akarják bázisnak. Ez a bázis és majd utána kivetik a vámokat. Hogyan, hogy gondolják ezt? Itt komoly termelőkapacitások vannak, gazdák fektettek be, ez az életük, nekünk ez az 5 millió hektár föld. Ezt megvédtük, megvédjük és igen is ezen eredményesen akarunk gazdálkodni” – mondta beszédében Jakab István.

A magyar gazdák meg fogják védeni a magyar földeket, ott, ahol eredményesen tudnak gazdálkodni – tett hozzá a Magosz elnöke. Jakab István úgy fogalmazott: kezdeményezik, hogy azokat az élelmiszereket, amelyeket Magyarországon nem állíthatnak elő, például a génmódosított gabonából készült termékeket, azokat külföldről se hozhassák be.

Semmi mást nem akarunk és ebben egységesek vagyunk ma már lassan minden érdekképviselettel Európában. Hogy az a feltétel, az az előírás, amit nekünk itthon be kell tartani az vonatkozzon minden olyan országra, ahonnan ide terméket, élelmiszert vagy kész élelmiszerterméket, alapanyagot hoznak be” – emelte ki az elnök.

A felszólalások után a gazdák gyalog indultak el a magyar ukrán határ felé, továbbra is zászlókat lengettek, táblákat tartottak, így vonult a hangos tömeg. A demonstráció legfontosabb üzenete az volt: nem akarnak több ukrán gabonát beengedni Magyarországra.