Delila Mohácsi módra – Június 14-én, a Rózsakert Szabadtéri Színpadon lesz a premier
A nagy sikert aratott Illatszertár után Molnár Ferenc Delila című művét viszi színre Mohácsi János városunkban

A premier június 14-én lesz a Rózsakert Szabadtéri Színpadon, szeptembertől pedig a darab a Móricz Zsigmond Színházban látható. (Megjelent a Nyíregyházi Napló május 24-ei számában.)

Roppant sikeres volt a neves rendező húsz év utáni visszatérése Nyíregyházára, hiszen az Illatszertár nemcsak az itteni nézők tetszését nyerte el, de az előadás a Pécsi Országos Színházi Találkozón megkapta a közönségzsűri különdíját, a szakmai döntnökök pedig Horváth László Attila alakítását ítélték a férfiak közül a legjobbnak.

Részlet az Illatszertár című előadásból (Fotó: Trifonov Éva)

– Nagyon jó próbaidőszak előzte meg a bemutatót, végig remekül dolgozott a társulat – nyilatkozta Mohácsi János a Nyíregyházi Naplónak. – Sokkal jobb lett a szöveg, mint az eredeti: izgalmasabb, viccesebb, másutt meghatóbb. A színház vezetése választotta a Delilát, amelynek színre állítását – a szöveg gyengeségei ellenére – jó kihívásnak találtam, ahogyan László Miklós műve is az volt. Molnár Ferencnek ez a darabja nem tartozik a legjobbak közé. Sok minden nincs végiggondolva, helyenként terjengős, lényeges dolgokról viszont elnagyoltan szól, mint a szerelemről, a megcsalásról, a fájdalomról, a kibékülésről. Alaptörténete – amelyet nem igazán bont ki – egy szerelmi háromszög. Mi ebből egy sokszöget csináltunk, vagyis erőteljesebb lett a szerelmi szál, mint az eredetiben, több a meglepetés. Hozzá kell nyúlni a mű nyelvezetéhez is, hogy közelebb kerüljön a mai beszédhez, mondhatóbbá, tömörebbé váljon, s ne ugyanúgy beszéljen Virág úr, mint a felesége vagy a cselédlány. A testvéremmel, Istvánnal nemcsak a párbeszédeket tesszük élőbbé, hanem át is alakítjuk a darab szerkezetét, hogy a Molnár által leírt három felvonás tartalmasabb legyen. A közismert mondás: „a csapos közbeszól” is ütősebb lesz a mi előadásunkban.

Remekelnek a színészek

Mint elmondta, kérte a színészeket, hogy ötleteikkel vegyenek részt az alkotói folyamatban, amit örömmel meg is tesznek, sőt, akik a színpad körül segítenek nekik, azok is közreműködnek, hiszen több szem többet lát. Nagyon furcsa, hogy 1937-ben, a II. világháború előtt olyan darabokat írt a szerző, mint például a Delila. A most színre kerülő műben Molnár Ferenc nagyon egyszerűen képzeli el, hogy van egy gonosz cselédlány, aki szemet vet a meggazdagodott férj pénzére, s ezért el akarja csábítani. Mo­hácsi Jánosék abba az irányba vitték el a történetet, hogy elromlik egy házasság, a házastársak másba szeretnek bele, ahogyan ez a valóságban is gyakran előfordul. A hatalmas összeg, a férfi nyereménye ott van tényezőként, de alapvetően nem ez mozgatja a szálakat. Amit mindenképpen meg akarnak tartani az eredeti műből, hogy nagyon komoly válságot követően a társak visszatalálnak egymáshoz. A díszlettervező a harmadik Mohácsi testvér, András, aki szobrász s tanít a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. A jelmeztervező Remete Krisztával szinte minden előadáson együtt dolgozik a rendező. A harmincas évek divatja jelenik meg a színpadon, s a zenében is ehhez az időszakhoz kötődnek majd Zságer-Varga Ákos segítségével. Mint Mohácsi János elmondta, a színészeink kiváló formában vannak. Egészen remek Kosik Anita a feleség szerepében, akinek darabbeli férjét a valódi párja, Gulácsi Tamás alakítja. A rendező a Radnóti Színházban korábban dolgozott együtt a cselédlányt játszó Józsa Bettinával, aki most végez a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, de már nagyon jó színésznő. Remekelnek a többiek is: Horváth László Attila, Rák Zoltán és István István.