Cukiságfaktor kimaxolva: törpevíziló született Sóstón!

Vasárnap este látott napvilágot a Nyíregyházi Állatpark törpevíziló bébije. Még nem lehet tudni, hogy fiú vagy lány-e, még az állatorvosok sem fértek hozzá, mert édesanyja nagyon félti. A csöppség 190 nap vemhesség után született meg, komplikációk nélkül.

– Nem volt okunk az aggodalomra, mert Brutilnak nem ez az első gyermeke – mondta Révészné Petró Zsuzsanna, zoológiai osztályvezető. – 2011-ben hozta világra a mostani utód nővérkéjét, és mi igazából hétfő reggelre arra jöttünk be, hogy eggyel megszaporodott a törpevíziló-állomány.

A kicsi születésével négytagúra bővült a nyíregyházi törpevíziló-állomány. Az állatorvosok a napokban megvizsgálják az újszülöttet, és akkor kiderül, kisfiúval vagy kislánnyal gazdagodott-e a sóstói vízilócsorda. A szakemberek általában annak örülnek, ha nőstények születnek egy fajból, most azonban abban reménykednek, fiúval van dolguk, mert a törpevízilovak esetében 10 ellésből csupán 1-2 alkalommal lát hím ivarú egyed napvilágot. Ezek a különleges, kihalás szélére sodort állatok egyébként eredetileg Nyugat-Afrikában élnek. Sajnos egyre kisebb területre szorulnak vissza az esőerdők pusztítása miatt. Másrészt jóízű a húsuk, és ezért gyakran vadásznak is rájuk.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: MTI)