Csüngőhasú malac kóborol Nyíregyházán

A vietnami kismalac a Facebook sztárja lett. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2018. augusztus 24-i számában.)


Ha egy macska elkóborol, sokszor fel sem tűnik, nem aggódunk érte, és a gazdiknak bizony sok olyan története lehet, amely szerint többnapos távollét után tért csak haza kedvence. Az viszont már elképzelhetetlen, hogy senkinek nem szúr szemet: éppen egy jó pár napos kiruccanáson van a vietnami csüngőhasú kismalaca! Pedig ilyen mégis létezik...

Nem mindennapi városnéző tekereg ugyanis hetek óta Nyíregyházán. Egy helyes kis csüngőhasú malacka sétálgat a Csemete utca környékén. Hogy hogyan került oda, egyelőre nem tudni, de az utóbbi napokban már többen is lencsevégre kapták és a „kis kedvenc” kezd a facebook sztárja lenni.

 

Fürdik, eszik, alszik

 

A vietnami kismalac, úgy tűnik, megszokott menetrend szerint éli mindennapjait. Általában hajnali 3 és 4 óra között, valamint délután 4 óra után merészkedik ki a közeli erdőből. Ha kedve úgy tartja, a vasúti töltés mentén lege­lészik, szaladgál, de többen látták már sárban is fürdeni.

 

a városgondnoknak is jelentették

 

Bordás Béla városgondnok mentett már fáról pávát és macskát Nyíregyházán, de ott volt akkor is, amikor kutya miatt elszabadult egy gazdátlan autó. Vietnami kismalaccal azonban még neki is most van dolga először.

– Több nyíregyházi lakostól is futott már be hozzám telefonhívás. Ők azzal kerestek meg, hogy a kora reggeli órákban, a Csemete utca, illetve a Táncsics utcai csomópont közelében, az erdőnél, egy vietnami malac kóborol. Volt, akiben a rémület tört ki, mert annyira meglepődött a fürge lábú kismalac láttán. Sokan kérdezik tőlem, hogy miként kerülhetett oda, de egyelőre még ez számunkra is rejtély.

 

Érdekes „látnivaló”

 

A városlakók elmondása szerint az erdőben „él”, általában csak a kora reggeli és a késő délutáni órákban jön ki onnan, amikor már hűvösebb az idő. Ilyenkor a vasúti töltés mentén legelészik. Még az arra közlekedő motorvonatból is felhívtak már, hogy az ablakból egy malacot látnak, és ez létezik? Az biztos, hogy egy igen érdekes „látnivaló”.

 

Nem bánt senkit

 

– A kismalac a napja jelentős részét a sűrű erdőben tölti, ahová ember nemigen tud bemenni, hiszen ilyenkor a csalán is derékig ér. Kárt nem okozott senkinek sem, ha az erdőből ki is merészkedik, akkor is csak békésen sétálgat, legelészik. Bízunk benne, hamarosan feltűnik a gazdájának is, hogy elkocogott otthonról a kedvence – hangsúlyozta a városgondnok.

(Szerző: Bruszel Dóra)