Csillagok gyúltak a szegényekért

Benépesült vasárnap délután a Görögkatolikus Püspöki Hivatal kertje, amely a hétvégére a nagy adakozó Szent Miklós udvarává alakult át. Zenés programok, közismert fellépők szórakoztatták a közönséget. A debreceni Lautitia vegyeskar, a kispapok Szent Damján Kórusa és Magyarország hangja, Pál Dénes is látható volt. A zene mellett ráadásul az egyházközségek meg is vendégelték a látogatókat, sátraikban sokféle finomságot kínáltak. Így kapcsolódott a görögkatolikus egyház az Egymillió csillag a szegényekért nemzetközi akcióhoz. Az 1998-ban Franciaországból elindult mozgalom a nehéz sorban élő emberekre kívánja felhívni a figyelmet, és a karácsony előtti időszakban minden évben számukra gyűjtenek anyagi támogatást.

– Ez az akció is arra hívja fel a figyelmet, hogy számos olyan embertársunk van, akinek a nélkülözése a lelki, anyagi, pszichológiai értelemben sajnos megkérdőjelezhetetlen – mondta dr. Seszták István, a Hajdúdorogi Egyházmegye pasztorális helynöke. – A rajtuk való segítés az egyház számára, illetve minden embertársunk számára, szintén megkérdőjelezhetetlen. Ennek az akciónak a fontossága részben a nemzetközisége. A karácsonyi várakozás közepette, hosszabb időn keresztül a világ szinte minden pontján jobban odafigyelünk az embertársainkra és nemcsak odafigyelünk, hanem megpróbálunk segíteni is rajtuk.

Magyarországon a szolidaritás egymillió csillaga idén elsőként Nyíregyházán ragyogott fel, ám a következő hetekben az ország számos pontján arra figyelmeztet, hogy sok olyan ember van, akik napi megélhetési gondokkal küzdenek és figyelni, segíteni kell rajtuk.

– Jót tenni jó – mondta Kocsis Fülöp megyés püspök. – Ezt nagyon jól tudjuk, és mégis sokszor lusták vagyunk rá, vagy valami van bennünk, ami miatt mégis késlekedik a szívünk, hogy ezt megtegyük. Mikor összefogunk, akkor könnyebb ezt megtenni, és akkor mindnyájunkban az a fajta másik erő, a jóság, ami szintén ott van bennünk, nagyobb erőre kap.

Az Egymillió csillag a szegényekért nyíregyházi programján az is kiderült, az ország tizenegy egyházmegyéjében, több száz településen gyűjt adományokat a következő hetekben a Katolikus Karitász, a nélkülöző családok és egyedülállók megsegítése érdekében.

Z. Pintye Zsolt